Reductil, Lindaxa si Minimacin sunt medicamente sub forma de capsule, care contin 10 sau 15 miligrame de sibutramina si care au fost oprite de la distributie si comercializare in toate tarile Uniunii Europene, inclusiv in Romania. Se pare ca substanta activa din ele inhiba pofta de mancare, insa poate sa faca mult mai rau de atat.

Potrivit unui studiu la care au participat timp de 6 ani 10.000 de pacienti cu obezitate, sibutramina este extrem de periculoasa pentru inima. Astfel, la pacientii care au inghitit pastilele, medicii au descoperit ca aveau un risc cu 16% mai mare de a face infract sau un accident vascular cerebral.

In Romania, pilulele erau prescrise de medici pentru tratamentul obezitatii, iar unele erau chiar compensate. Anul trecut, in 11 luni, s-au vandut conform datelor de piata peste 140.000 de cutii. La noi sunt autorizate cinci medicamente care contin aceasta substanta, dar numai trei sunt comercializate, iar in cazul acestora producatorii au fost anuntati sa blocheze tot ce este in depozite.

Reprezentantii a doua companii care aveau autorizatie de punere pe piata spun ca nu le-au adus niciodata la noi. Alti doi nu au comentat masura Agentiei Europene a Medicamentului, iar cel de-al patrulea a transmis ca va intrerupe comercializarea produselor sale care contin sibutramina.

Substanta interzisa – administrata agentilor serviciilor secrete pentru a le creste performanta la filaj

Sibutramina creste dispozitia la efort, ajuta la oxigenare si imbunatateste performantele. Aceasta se afla pe lista Doping de cativa ani, la capitolul stimulente, iar consumul ei este interzis in competitiile sportive.