Cateva sute de reprezentanti ai Bisericii si societatii civile, adunati din mai multe judete, au venit in fata Parlamentului cu mesaje impotriva anti-cip. Cei prezenti au sustinut ca documentele electronice incalca drepturile fundamentale ale omului si il fac vulnerabil pe posesor. Motiv pentru care au depus un memoriu la Camera Deputatilor prin care cer libertate de alegere.

"Este vorba despre atentarea la libertatea umana prin inregistrarea datelor personale in cipuri", spune Daniela Stefan, de la Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni din Constanta.

"Omul plecat in lume cipul il identifica. Deci noi ajungem ca o marfa, fara demnitate si fara valoare, ceea ce este impotriva lui Dumnezeu", precizeaza si un profesor de matematica din Bacau.

"Memoriul care a fost depus are ca scop oferirea posibilitatii romanilor sa-si pastreze actele ca si pana acum. Daca cineva vrea biometrice, e liber sa si le ia", sustine si Danion Vasile, de la Asociatia pentru Libertatea Romanilor.

Controversele au inceput din 2009, odata cu implementarea in Romania a pasapoartelor biometrice. Acestea contin un cip electronic ce stocheaza imaginea faciala, amprenta digitala si datele personale ale detinatorului. Cardul electronic de sanatate a devenit si el obligatoriu de la inceputul anului. Chiar daca implementarea lui va dura cel putin doi ani, informatiile medicale pe care le vor contine reprezinta o noua controversa.

"Mafia traficantilor de organe poate determina foarte simplu datele donatorilor compatibili, iar rezultatele le stim foarte bine", explica un software developer din Bucuresti.

De la 1 iulie, cetatenii vor putea opta pentru o carte de identitate electronica, dupa model european. Ceea ce mai demult parea science-fiction va deveni realitate daca aceasta tendinta continua, sustin protestatarii care au semnat si o petitie online pe aceasta tema pentru a fi luati in seama.