2.000 dintre acesti pasageri deznadajduiti sunt de-ai nostri si asteapta cu sufletul la gura pacea dintre sindicate si guvernul de la Madrid, care a impus starea de alerta. Oricum, revenirea la normal va dura alte 24 de ore, exasperante.

Sunt si foarte multi romani care ar fi vrut sa ajunga acasa. Aveau cinci zile libere prilejuite de Sarbatoarea Constitutiei. Cativa au fost avertizati ca sunt probleme, insa nu toti.

Efectele protestului controlorilor de trafic depasesc cu mult granitele tarii. Rand pe rand, zeci de companii aeriene din toata lumea, inclusiv de la noi, si-au anulat cursele spre si dinspre regatul iberic. Deputatul Tudor Ciuhodarul, de pilda, a fost la un congres in Portugalia si urma sa ajunga acasa sambata, insa avionul nu s-a ridicat de la sol pentru ca pe teritoriul Spaniei nu avea cine sa ii dirijeze pe piloti.

Nici de la Bucuresti vestile nu sunt teribile: "Pana la orele dupa-amiezii au fost anulate pe aeroporturile bucurestene sase curse pe relatia dus-intors Spania. Estimam ca au fost afectati intre 1.000 si 1.500 de calatori", a declarat Valentin Iordache, purtator de cuvant al Aeroportului Henri Coanda.

In disperare de cauza, oficialii au impus starea de alerta, pentru prima data de la revenirea Spaniei la democratie, in 1975. Ba mai mult, i-au amenintat pe grevisti cu puscaria.

Chiar si asa, e nevoie de timp pentru ca cele peste 2.000 de curse anulate sa fie onorate, intr-un interval rezonabil de timp, chiar daca spatiul aerian a fost redeschis.

16:37 Sapte medici romani, participanti la un congres medical in Portugalia, care urmau sa revina sambata in tara, sunt blocati de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Spania.

15:40 Din cele 58 de sectoare aeriene cate numara tara, 28 s-au redeschis sambata, in jurul orei locale 14.00, 15:00, ora Romaniei. Traficul aerian inca reluat, marile companii straine, precum si cea spaniola Iberia anuland deja toate zborurile pana duminica.

15:11 Cinci curse aeriene tur-retur de la Bucuresti catre Madrid, Barcelona, Zaragoza si Valencia au fost anulate, in timp ce alte doua curse ce trebuia sa aterizeze in Capitala de la Madrid si Barcelona sunt blocate in Spania din cauza grevei ilegale a controlorilor spanioli de trafic aerian.

Cele doua aeronave, care trebuiau sa ajunga sambata dimineata in Romania si sunt blocate pe aeroporturile din Spania, au la bord aproximativ 250 de pasageri.

La Bucuresti, de pe aeroporturile Traian Vuia-Baneasa si Henri Coanda-Otopeni, nicio cursa din cele programate nu s-a ridicat de la sol. Astfel, cinci curse tur si alte cinci retur, avand ca destinatii Madrid, Barcelona, Zaragoza si Valencia, au fost anulate.

In plus, mai multe companii aeriene mari, intre care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet si Ryanair, si-au anulat zborurile cu plecare de la Madrid sambata.

14:00 Guvernul spaniol a decretat sambata "stare de alerta" ca raspuns la greva controlorilor de trafic aerian care paralizeaza traficul, ceea ce deschide calea declansarii unor urmariri penale impotriva grevistilor.
Anuntul a fost facut de ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP.

Este prima data, potrivit presei spaniole, cand Guvernul ia o astfel de masura de la reinstauarea democratiei in 1977.

"Aeroporturile sunt practic toate paralizate", a declarat Rubalcaba la incheierea unei sedinte extraordinare a Guvernului, care a aprobat "un decret prin care este instituita stare de alerta, in acord cu Constitutia".

Starea de alerta va fi in vigoare in principiu 15 zile, a declarat ministrul.
250.000 de calatori au ramas blocati pe aeroporturi. Printre ei, si cateva sute de romani.
Premierul a ordonat armatei sa preia dirijarea avioanelor comerciale.

Cateva curse Tarom si Blue Air urmau sa decoleze, vineri seara, catre Romania de la Madrid si Barcelona. Insa avioanele au ramas la sol, dupa ce, la ora locala 17, controlorii de trafic au incetat pe nepusa masa lucrul, provocand inchiderea aproape totala a spatiului aerian, cu exceptia regiuni Andaluzia, din sud.

Blue Air le-a transmis pasagerilor ca intarzierea nu e din vina companiei, asa ca nici vorba de mancare si apa sau cazare la hotel.

Controlorii de trafic sunt in conflict cu autoritatile din cauza duratei programului de lucru. Si au intrat in greva intr-un moment cand numerosi spanioli se pregateau sa plece catre diferite destinatii, profitand ca au cinci zile libere cu ocazia Sarbatorii Constitutiei.

Aeroporturile s-au transformat in imense sali de asteptare.