"Nu putem exclude o situatie in care ar fi necesara o anumita forma de ajutor financiar, dar trebuie sa lucram sustinut sa o evitam. Grecia va face tot ce este posibil ca un al treilea pachet de ajustare bugetara sa nu fie necesar. (Evitarea unei astfel de situatii, n.r.) depinde de ritmul si eficienta implementarii actualului program. Totusi, Grecia ar putea ramane fara acces pe piata financiara, chiar daca toate masurile sunt adoptate. Este dificil de anticipat care vor fi conditiile si asteptarile pietei in 2015", a spus Papademos.

Grecia a ratificat saptamana trecuta al doilea plan de ajutor financiar extern, in valoare de 130 de miliarde de euro, prin care este asigurata finantarea tarii pana in 2015.

Atena a impus in martie o restructurare a datoriilor investitorilor privati care detineau obligatiuni ale statului elen. Datoriile catre sectorul privat au fost diminuate astfel cu 107 miliarde de euro, la 100 de miliarde de euro.

Urmatorul guvern elen, investit dupa alegerile asteptate la inceputul lunii mai, va trebui sa continue politica de consolidare fiscala si sa reduca cu 12 miliarde de euro cheltuielile in 2013 si 2014, a declarat premierul, vineri, intr-un discurs in parlament.

"Grecia s-a angajat in acordul de imprumut (cu statele zonei euro si FMI) sa diminueze cheltuielile publice cu 12 miliarde de euro", in urmatorii doi ani, a spus Papademos, raspunzand la intrebari ale parlamentarilor.

Actualul guvern desfasoara o analiza pentru a identifica posibile reduceri de cheltuieli, insa decizia trebuie sa fie luata de guvernul format dupa alegeri.