Specialistii atrag atentia ca noul impozit pedepseste tocmai succesul: vor fi supra-impozitati angajatii cu rezultate deosebite, dar si cei care sunt tinuti in tara cu salarii apropiate de cele din Occident. Iar reactia ar putea fi una chiar in dauna statului: ca sa scape de noile taxe, o parte dintre salarii se vor strecura ''la negru''.

Datele din Registrul de Evidenta a Salariatilor arata ca acum sunt aproximativ 26 de mii de romani care incaseaza lunar peste 10 salarii minime pe economie, adica 14.500 de lei pe luna brut sau 10.500 de lei ''in mana''.

Numai ca numarul celor care castiga astfel de sume este in realitate mai mare, pentru ca in aceste evidente oficiale sunt inscrise doar salariile din contractele individuale de munca si nu sunt inclusi cei cu profesii liberale, precum avocatii, notarii ori cei care lucreaza ca PFA. In plus, nu apar in aceste statistici nici bonusurile, primele si indemnizatiile care, in anumite cazuri, ajung sa reprezinte grosul veniturilor pentru unii angajati.

Corina Diaconu, specialist resurse umane: "Daca ne referim la IT, cei mai multi lucreaza in baza unui PFA, ca atare castiga foarte bine. Daca ne referim la avocatii din marile case de avocatura, acestia castiga de la 2.000 de euro in sus."

Specialistii in resurse umane spun ca taxa de solidaritate va da peste cap atat calculele angajatorilor, cat si pe cele ale angajatilor care fac performanta.

Corina Diaconu, specialist resurse umane: "Riscam sa existe o demotivare si companiile pot incerca sa gaseasca alte variante de plata ca sa nu existe aceasta suprataxare."

Statistica arata si care ar putea fi romanii cei mai afectati de o taxa pe veniturile exceptionale. Potrivit celor mai recente date de la Institutul de Statistica, din octombrie 2015, cele mai mari salarii brute sunt cele ale controlorilor de trafic aerian. In cazul lor, venitul este, in medie, 29.000 de lei pe luna, adica 6.400 de euro. Urmeaza inaltii demnitari care castiga, in medie, peste 10.000 de lei, sportivii, pilotii si specialistii in IT.

Guvernul nu a anuntat cat va fi taxa de solidaritate si nici cum va fi aplicata. Premierul Mihai Tudose s-a limitat sa spuna ca noile taxe vor fi stabilite dupa simulari si analize. Intre timp, un nou avertisment a venit si de la Presedintie, dupa ce seful statului Klaus Iohannis i-a indemnat pe guvernanti sa termine cu ''topaiala fiscal-bugetara''.

Madalina Dobrovolschi, purtatorul de cuvant al pesedintelui Klaus Iohannis: "Este nevoie de stabilitate, este nevoie de urmarirea unui traseu pe care sa-l inteleaga si sa-l cunoasca toata lumea. Toate aceste jocuri care tin de schimbari bruste la nivel de elemente care tin de finante, economie, nu sunt - evident - bune."

Franta are o taxa de solidaritate aplicata in trepte, celor cu averi mari: cei care au peste 800 de mii de euro platesc un impozit de jumatate de procent. Impozitul creste progresiv, iar cel mai mare taxam de un procent si jumatate, au cei cu o avere mai mare de 10 milioane de euro. Si in Letonia exista o taxa de solidaritate, dar autoritatile au anuntat ca vor sa renunte la ea.