Primele "victime" ale noii legi vor fi chipsurile, batoanele de ciocolata, gustarile sarate ori cu diverse arome, biscutii dulci, bauturile carbogazoase si prajiturile pre-ambalate. Ar urma  ca intr-o etapa ulterioara sa intre sub incidenta legii si produsele de tip fas food, precum hamburgherii.

"Cei care consuma regulat  asemenea alimente cumpara anual cam 45 de kilograme de produse. Daca impartim asta la 365 de zile rezulta un consum de peste 120 de grame zilnic. Zaharul ori sarea sunt <<ascunse>> in nenumarate produse", spune Gabor Szendi, expert alimentar.

"Chiar daca deocamdata nu e obligatoriu, mentionarea continutului de zahar si sare pe ambalaj  ar putea fi chiar un avantaj in fata marcilor concurente"
, marturiseste si Gabriella Varadi, controlor calitatea alimentelor 

Cuantumul taxei va varia intre 5 forintzi pe litrul de suc si 250 de forinti pentru un litru de bautura energizanta, adica aproape un euro.

Chipsurile vor fi taxate cu 200 de forinti pe kilogram, ceea ce va insemna scumpirea cu 10 procente a unei pungi, o data cu intrarea in vigoare a legii.
 
Opozitia de la Budapesta crede totusi ca taxa nu merge suficient de departe si acuza guvernul conservator ca a cedat in fata grupurilor de lobby. Ungurii au una dintre cele mai mici sperante de viata din Uniunea Europeana.

Un proiect similar fost discutat si in Romania anul trecut, insa deocamdata adoptarea taxelor a fost aminata, pe motiv ca tara noastra n-ar fi... pregatita.