15 lei pentru un pansament, pentru scoaterea unui dop de ceara din urechi, 20 de lei si 100 lei pentru extragerea unei formatiuni tumoarele benigne.

Cei de CNAS spun ca astfel de taxe sunt ilegale si nu ar trebui percepute la camera de garda. Acolo, cadrele medicale trebuie sa fie oricand pregatite sa acorde asistenta urgentelor.

Nu sa faca alte servicii care consuma timp si materiale sanitare, atentie, decontate de Casa Nationala de Asigurari. Iar peste toate, sa mai ceara si bani.

La Spitalul Coltea, pe usa camerei de garda ORL, sta lipit un afis din care bolnavii care vin la urgenta afla tarifele pentru diferite servicii medicale. Achita, si primesc chitanta.

O asistenta explica de ce sunt incasati acesti bani: “Fiindca nu sunt urgente. Noi ne ocupam de urgente, nu suntem policlinica, noi suntem camera de garda pentru urgenta”.

Reprezentantii spitalului au varianta lor: "Aceste tarife sunt percepute pentru serviciile medicale furnizate la cerere. Nu sunt servicii de urgenta asigurate in regim de urgent, conform contractului cadru de asigurari pe anul 2010".

De altfel, cei de la Casa de Asigurari spun ca vor face un control si ii vor obliga pe reprezentantii spitalului sa elimine aceste taxe. Iar daca vor sa perceapa bani pentru diferite servicii - care nu mai sunt in acest moment decontate - sa faca acest lucru doar in policlinica, nu la camera de garda.

In plus, o echipa va verifica daca nu cumva angajatii le-au cerut bani si bolnavilor care aveau o urgenta medicala, caz in care erau obligati sa ii trateze fara un leu. Chiar si o simpla durere este o urgenta care poate anunta ceva mai grav, spun autoritatile.

Oficial coplata va fi introdusa in Romania din 1 ianuarie 2011. Abia atunci pacientii vor plati la camerele de garda 20 de lei pe consultatie, numai si numai daca nu sunt o urgenta medicala.