Noul sistem a fost introdus de Guvern prin ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal si nu mai prevede exceptii de la impozitare pentru sume mai mici obtinute din jocuri de noroc.

Pana in prezent, veniturile din jocuri de noroc au fost impuse, prin retinerea la sursa, cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net, calculat la nivelul castigurilor realizate intr-o zi de la acelasi organizator sau platitor.

Acum, Guvernul a decis ca veniturile din jocurile de noroc sa fie impozitate, tot prin retinere la sursa, cu o cota de 1% aplicata asupra tuturor sumelor incasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, impozitare care va urca la 16% daca veniturile din jocuri de noroc depasesc echivalentul a 15.000 euro si la 25% daca veniturile depasesc echivalentul a 100.000 euro.

In acelasi timp, daca pana in prezent era stabilit ca nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu si pentru castigurile din jocuri de noroc, de la acelasi organizator sau platitor intr-o singura zi, noul sistem excepteaza de la impozitare doar veniturile obtinute din premii aflate sub aceasta valoare de 600 lei, nu si pe cele rezultate din jocuri de noroc.

Mai mult, nu vor fi impozabile la sursa veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta (on-line), slot-machine, lozuri si festivaluri de poker, astfel ca aceste persoane vor fi obligate sa depuna la administratia fiscala o declaratie privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, statul urmand sa stabileasca impozitul datorat.

Pentru aceste tipuri de jocuri, impozitul va fi de 1% pentru sumele de pana la echivalentul a 14.999 euro, de 16% pentru sume cuprinse intre 15.000-99.999 euro si de 25% pentru sume care depasesc echivalentul a 100.000 euro.

Organizatorul de jocuri de noroc va fi obligat sa pastreze o evidenta nominala a persoanelor fizice care au obtinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro si sa le declare statului.

Taxele pentru jocurile de noroc vor fi calculate in euro. Guvernul obliga organizatorii sa cotizeze cu 1.000-5.000 euro la o fundatie pentru prevenirea si tratamentul dependentei

Taxele anuale pentru acordarea licentei la jocurile de noroc vor fi modificate si calculate in euro, in baza unei ordonante de urgenta aprobate, luni, de Guvern, a anuntat directorul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Odette Nestor.

"Marea majoritate a licentelor s-au transformat din lei, la valoarea actuala in lei, in euro, deci modificarea este doar de schimb de valuta. De exemplu, de la 8.000 de lei, acum este 1.800 (euro-n.r.), la un anumit tip de joc, Taxa de 400.000 lei, la 100.000 euro. Aceasta este taxa de licenta pentru cazinouri", a spus Nestor, la finalul sedintei Guvernului.

Ea a precizat totodata ca taxele au crescut sau au scazut in functie de tipul de joc. "As vrea sa specific, aceasta este doar taxa de licenta, sunt si alte tipuri de taxe specifice jocurilor de noroc, taxele de autorizare, pe fiecare tip de joc. Au crescut sau au scazut in functie de tipul de joc", a explicat directorul ONJN.

Prin ordonanta de urgenta aprobata luni, Guvernul a reglementat si sistemul de licentiere a operatorilor de jocuri de noroc online, astfel incat sa fie asigurata protectia minorilor, aratand ca procedura a fost reglementata in urma cu patru ani, dar incomplet, astfel ca nu a putut fi derulata.

"In acest moment, avem un cadru legrislativ care da posibilitate operatorilor de jocuri de noroc sa se licentieze in Romania si, prin aceasta licentiere, se va obtine o protectie a minorilor si a jucatorilor cetateni romani", a spus Nestor.

In prezent, pe teritoriul Romaniei, nu exista nicio licenta sau autorizatie emisa pentru organizarea de jocuri de noroc online.

Totodata, organizatorii jocurilor de noroc vor fi obligati sa verse intre 1.000 si 5.000 euro anual in contul unei fundatii care va derula activitati si programe de protectie a tinerilor impotriva acestui tip de jocuri, precum si pentru prevenirea si tratamentul dependentei fata de jocurile de noroc.

Fundatia va fi una nou-infiintata, din care vor face parte, la cerere, membrii Consiliului Consultativ de pe langa Oficiul National al Jocurilor de Noroc (ONJN), a decis Guvernul.

Furnizorii de servicii radio, TV, internet, telefonie fixa sau mobila, precum si de servicii prin cablu vor fi obligati sa respecte deciziile in domeniu ale Comitetului de Supraveghere al ONJN.