In multe cazuri, tarifele pot fi mai mici si cu 25% decat in unitatile de stat. Statul are de castigat din contractele incheiate de casele de asigurari si unitatile private, iar anumite servicii sunt mai ieftine decat intr-un spital de stat.

De exemplu, tariful mediu pentru un pacient operat platit de Casa la privat este mai mic cu 25%. Clinica privata primeste 1.100 lei, fata de 1.400, cat ia spitalul public.

Atentie, insa, pacientul plateste singur serviciile de confort si ingrijire si servicii medicale suplimentare.

La fel se intampla si cu interventiile chirurgicale la vezica biliara, in sfera genitala sau de ORL.

In plus, in anumite clinici private, o gravida poate naste, iar in loc sa plateasca 2.500 de euro, achita doar 1.800 de euro, diferenta fiind suportata de Casa de Asigurari.

Domnul Vasile este unul dintre miile de bolnavi, asigurati la stat, dar tratat in sistemul privat, gratie asigurarii. A fost operat de hernie inghinala si costul interventiei, de 2.500 de lei, l-a suportat statul. Omul isi va plati doar cazarea, 750 de lei pe zi.

In fiecare an, Casa Nationala de Sanatate plateste aproape 24 de milioane de euro pentru pacientii asigurati, cam 100.000 de oameni, care se opereaza in unitatile private.