Politistii vor sa reduca numarul cazurilor in care armele neletale, spre exemplu, sunt folosite la scandaluri iscate in trafic sau certuri intre vecini. O solutie ar fi un mai bun control asupra celor care poseda deja o arma sau care si-ar dori una.

Daca au fost implicati in scandaluri sau au fost reclamati frecvent la 112 ca au tulburat ordinea publica si au si fost amendati , nu vor putea sa mai obtina permisul.

Sau daca intr-un proces de divort sotia il acuza pe barbat ca are un comportament violent, politia poate sa-i ridice arma. Acest lucru s-ar aplica inclusiv politistilor care au pistol.

Aproape 150 de mii de romani au cel putin o arma. Unii detin pistoale cu aer comprimat sau bile de cauciuc pentru autoaparare, altii, peste 100 de mii, au arme letale, majoritatea pentru vanatoare.

Numarul posesorilor de arme ar putea scadea in conditiile in care legea va deveni mai dura si nu oricine va mai putea achizitiona un pistol sau o pusca. Pana acum, orice persoana care aducea o fisa medicala si un cazier judiciar impecabil era liber sa cumpare o arma neletala. De acum incolo, se pot schimba lucrurile. 

Proiectul mai prevede ca armele cu gaze sa aiba nevoie de aceeasi autorizare ca cele cu bile de cauciuc sau cu aer comprimat. Pentru ca, spun agentii, pot fi modificate foarte usor si pot fi transformate astfel intr-unele mortale.