Campania stirilor PRO TV, "Tu stii ce mai fac parintii tai", vorbeste despre banii ingropati in cladiri care stau goale. Autoritatile se pierd in hartii si strategii si ii ignora de fapt pe cei in numele carora au cheltuit sume colosale. Nu exista o colaborare nici cu Biserica Ortodoxa, care ar putea sa ii ajute pe batranii singuri.

Singur si ingandurat. Asa l-am gasit pe domnul Ianos, intr-un sat din Tara Fagarasului. La 90 de ani, batranul nu vede bine, nu aude bine, si simte ca il lasa si inima.

"Aici am avut niste chinuri, aici in bucatarie, deodata, pe pamant, dar n-am pierdut constiinta. Strig la vecina ca "Salvare, Salvare!" Muream acolo, in bucataria mea. No, asa-i batranetea", a povestit Fogorasi Ianos.

Ii tin de urat amintirile. Cu mancarea il ajuta o femeie din sat, pentru 500 de lei. Asta vara a mai putut munci gradina. Isi da seama ca nu-l mai asculta nici mainile, nici picioarele si ca devine prizonierul propriei sale neputinte. Nu mai e mult si va veni ziua in care n-o sa mai poata cobori in curte. Suporta povara batranetii cu demnitate si e suparat ca, la batranete, il calca hotii si i se duce de rapa gospodaria:

"M-am suparat ca au furat si iepurele. Eu l-am tinut si ei au mancat-o. Viata si asa se termina. Sunt pregatit pentru orice moment. Nu stiu in ce tara, aici in Europa, unde ar vrea, cand omu-i bolnav, sa-i dea o injectie si sa moara."

In satele din zona Fagarasului, tinerii plecati care-ncotro au lasat in urma mii de bunici iar aparent, alesilor le pasa. Inca din 2007 s-au apucat sa construiasca un camin de batrani. L-au facut in 7 ani si au cheltuit 460 de mii de euro.

Aici ar putea fi adapostite si ingrijite 50 de suflete, doar ca nu sunt nici paturi, nici angajati, nici aparatura medicala. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a platit 90% din cladire, restul primaria, care se angaja sa asigure si functionarea.

Un exemplu rusinos de risipa si lipsa de coordonare intre autoritati. La ministerul care a finantat, nici nu se mai stie de acest proiect.

Un domn care detine un camin privat a vrut sa-l preia si pe cel din Fagaras, dar afacerea i s-a parut paguboasa: trebuia sa asigure tot, de la asistenta medicala la intretinere si sa ofere 10 paturi gratis cazurilor sociale.

"Primaria s-a gandit ca tarifele sa fie undeva la 1600 de lei, ori pe acele tarife noi nu puteam sa stam in piata. Ce sa fac, rabat la calitatea mancarii, sa-i dau mai putina mancare, sau nu-i dau medicamentele de care are nevoie?", a declarat Florin Guran, proprietarul unui camin privat.

In caminul lui, clientii platesc intre 2.000 si 3.000 de lei pe luna, o suma considerata mare de Bogdan Taflan, seful serviciului social Faragaras.

In serviciul social al Romaniei, nu stie stanga ce face dreapta. Banii, care stau acum blocati intr-o cladire goala, ar fi putut ajuta sute de batrani la domiciliu. Nici Biserica nu se omoara sa ajute. Catedrala cu acoperis poleit a devenit emblema Fagarasului.

"Noi construim aici, suntem in constructii, Acum vine Patriarhul, pe 16 august, si ne trebuie cel putin 15 miliarde sa putem pregati biserica pt sfintire", a declarat preotul Ioan Ciocan.

In toata tara s-au cheltuit bani publici fara cap. La "Romania, te iubesc!" vedeti cum, in Italia, statul si biserica reusesc impreuna sa-si ingrijeasca batranii.