Ministerul Mediului mai informeaza ca, din analizele Retelei Nationale de Monitorizare reiese ca aerul si-a pastrat calitatea, fara depasiri ale valorilor limita de pulberi sau de dioxid de sulf.

Totodata, din rezultatele preliminare ale precipitaÅ£iilor căzute pe teritoriul Romaniei rezultă că nu s-au înregistrat ploi acide.

Un al doilea nor de cenusa vulcanica a intrat in Romania miercuri dimineata, la ora 9.00, dar la o altitudine care nu creeaza probleme deosebite si nici nu afecteaza calitatea aerului, fara a exista depuneri de cenusa la sol, astfel ca traficul aerian se desfasoara in prezent fara restrictii.

Evolutia situatiei provocata de eruptia vulcanului din Islanda a fost analizata si prezentata de catre membrii Guvernului la inceputul sedintei de miercuri a Cabinetului.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si cel al Transporturilor, Radu Berceanu, l-au informat pe premierul Emil Boc ca la acest moment nu sunt semnalate probleme deosebite provocate de norul de cenusa, care sa impuna introducerea unor noi restrictii.

Trei cratere ale vulcanului in eruptie din Islanda degajau cenusa marti dimineata, dar intr-un volum mai mic decat in zilele precedente, a anuntat politia islandeza, citata de AFP.

Politia islandeza a adaugat ca "scoarta care s-a format deasupra vulcanului este mai mica si mai putin clara, ceea ce inseamna ca nu mai exista multa cenusa".

Eruptia vulcanului activ de sub ghetarul Eyjafjallajokull, din sudul Islandei, a generat, incepand de joi, 15 aprilie, grave perturbari ale traficului aerian.

Spatiul aerian romanesc, inchis sambata din cauza norului de cenusa, a fost redeschis de luni. Mai multe companii au anuntat ca au anulat, chiar si miercuri, unele curse catre destinatii interne si externe.

Agentia Eurocontrol a anuntat ca pana vineri se asteapta ca traficul aerian sa-si reintre in normal.

Desi vulcanul islandez ramine activ, expertii au anuntat ca spre sfarsitul saptamanii norul de cenusa isi va schimba directia, indreptandu-se spre Polul Nord.