Indiferent de marca, telefoanele momentului trebuie sa fie in stare sa ruleze aplicatii si jocuri si sa acceseze internetul. Mai pe romaneste sa fie destepte adica in stare sa ne ocupe timpul, mai ales cand suntem in miscare.

Mii de romani merg deja prin oras cu ochii pe ecranele telefoanelor mobile.

Aproape un milion de romani folosesc deja serviciile bancare prin internet, de acasa ori de la serviciu. Pasul urmator era de la sine inteles.

Intre doua semafoare, la metrou sau atunci cand asteptam pe cineva intr-o cafenea. De acum platile se pot face si prin browser-ul de internet al telefonului mobil, exact la fel ca pe calculator. Aplicatiile bancilor se adapteaza si devin din ce in ce mai rapide dintr-un motiv simplu.

"Clientii care folosesc online banking sunt mai fideli fata de banca. Pentru ca nu ajung la ghiseu",  spune Doina Costache, director canale alternative in cadrul unei banci.

Toate bancile ofera servicii prin internet. Asadar e usor de inteles cum numarul romanilor care au schimbat ghiseul cu ecranul calculatorului creste cu 30% pe an. Daca aveti mai multe servicii de la institutia bancara, costul e zero.

Numarul utilizatorilor este in crestere si in 2011, mai ales ca si telefoanele evolueaza rapid. Jumatate din dispozitivele vandute sunt aparate inteligente, iar patru milioane de romani le folosesc deja.

Cat de sigure sunt tranzactiile?

Specialistii IT spun ca nu ar trebuie sa te ingrijorezi in privinta securitatii acestui tip de plata. Si asta pentru ca toate mesajele SMS trimise intre aplicatia din cartela SIM catre serverul bancii sunt criptate si contin un algoritm greu de spart de catre hackeri.

Astfel, mesajul poate fi decriptat doar de catre destinar, in acest caz banca.