Însă, ca să beneficieze de ei, angajaţii ar putea fi obligaţi să stea cel puţin trei ani în acea companie. Proiectul de lege privind pensia ocupaţională se află momentan în dezbatere publică.

Pe lângă pensia de la stat şi cea privată obligatorie, existente deja, unii angajaţi mai norocoşi ar putea să primească şi pensia ocupaţională. Angajatorii vor putea crea fonduri de pensii dedicate, pentru a oferi, pe lângă salariu, un bonus, la fel cum sunt abonamentele la clinici medicale private, telefonul sau maşina de serviciu. Contribuţia va fi stabilită tot de angajator, în funcţie de postul din companie, performanță sau vechime.

Marius Budai, ministrul Muncii: ”Această pensie ocupaţională se adresează în primă fază doar angajatorilor, iar ulterior acei angajaţi ai angajatorului care a creat această platformă pentru ei pot contribui şi ei, dacă doresc.”

Potrivit proiectului de lege, pensia ocupaţională este deductibilă fiscal.

Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România: ”Ceea ce va conta foarte mult, ne arată Pilonul III deja, va fi nivelul deductibilității fiscale. Dacă deductibilitatea fiscală va fi suficient de mare pe pilonul pensiilor ocupaţionale, atunci şi atractivitatea lui va fi foarte mare.”

Alţi specialişti cred însă că e nevoie de mai multe avantaje pentru ca pensia ocupaţională să fie atractivă pentru angajatori.

Cristian Păun, profesor de economie, ASE: ”Nu se reduce cu absolut nimic contribuţia la fondul public de pensii. Se adaugă la toate contribuţiile pe care în cont le-a păstrat sus în ceea ce priveşte salariul, iar România este ţara care are una dintre cele mai mari contribuții pe salarii din Uniunea Europeană. Dacă s-ar fi acordat poate şi o reducere de fiscalitate pe partea de fond public de pensii, poate că deveneau atractive.”

Dacă din punct de vedere fiscal nu există avantaje cunoscute momentan, angajatorul va putea să îşi motiveze şi mai ales să îşi păstreze oamenii. Pentru ca ei să beneficieze de pensia ocupaţională, ar putea fi obligaţi să rămână cel puţin trei ani în companie.

Oana Datki, specialist Resurse Umane: ”În momentul de faţă există o fluctuaţie foarte mare de personal în foarte multe domenii. Dacă oamenii îţi pleacă mai repede de trei ani de zile, există nişte calcule pe care şi le fac companiile din care rezultă foartte clar că îţi cresc costurile, în momentul în care trebuie să înlocuieşti în permanent oameni. Pensia aceasta, acest instrument, ar aduce un plus de loializare pentru retenţia angajaţilor.”

Proiectul de lege este în dezbatere publică până luna viitoare, când ar urma să fie aprobat de Guvern. Apoi, actul normativ va ajunge în Parlament.