El a aratat ca parintii vor avea dreptul de a-si inscrie copiii la orice scoala doresc si fara o evaluare scolara prealabila, dupa un calendar clar stabilit, si anume in scolile apropiate locuintei, pana la 5 martie, sa la alte scoli, in intervalul 5-20 martie, informeaza Mediafax.

In cazul in care numarul copiilor inscrisi depaseste capacitatea unitatii de invatamant, variantele sunt ca Inspectoratul Scolar sa incerce sa mareasca numarul de locuri in clase, sa fie aplicate criterii sociale (handicap, alti frati in aceeasi scoala) sau criterii proprii ale scolii avizate deja de catre inspectoratele locale.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a aratat ca va fi efectuata doar o evaluare psiho-somatica, nu scolara, pentru copiii nascuti dupa 1 septembrie si doar la solicitarea parintilor.

Intrebat de jurnalisti daca procedura va fi totusi modificata in urma proceselor intentate de parinti, ministrul Educatiei, Catalin Baba, a aratat ca deciziile instantei trebuie respectate. Curtea de Apel Bucuresti a amanat, vineri, pentru 28 februarie judecarea cererii mai multor parinti de anulare a ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, care ar urma sa inceapa in 5 martie.

Parintii au dat in judecata Guvernul si Ministerul Educatiei nemultumiti ca in urma acestui act normativ nu isi vor mai putea inscrie copiii decat in scolile de care apartin cu domiciliul.

Reprezentantii Guvernului si cei ai Ministerului Educatiei au cerut instantei amanarea cauzei in vederea pregatirii apararii, aratand totodata ca nu a fost indeplinita procedura de citare.

In actiunea depusa la instanta parintii arata ca Ordinul 3064/2012 este neconstitutional, ca le ingradeste mai multe drepturi si libertati fundamentale prevazute de Constitutie si ca pentru asumarea lui societatea civila, parintii si cadrele didactice nu au fost consultati.

Potrivit ordinului ministrului Educatiei, prima etapa a inscrierilor s-a desfasurat in intervalul 5-16 marie, cand parintii au depuse cererile de inscriere a copiilor la scoala de circumscriptie.

A doua etapa a inscrieri are lor in perioada 20-27 martie, cand sunt completate cererile de catre parintii care au domiciliul in alta circumscriptie scolara, pe locurile ramase libere.

A treia etapa va fi intre 23 si 25 martie, cand are loc inscrierea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat, in etapa a doua, inscrierea la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar care nu au fost admisi si solicita inscrierea la scoala de circumscriptie.

Ultima etapa de inscriere cuprinde doua perioade. Intre 2 si 9 mai are loc inscrierea pe locurile disponibile, la unitatile dorite, a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la alta scoala decat cea de circumscriptie, dar au fost respinsi initial din lipsa de locuri. Ulterior, intre 11 si18 mai vor fi inscrisi copiii care nu au fost cuprinsi in nicio unitate.