De altfel, Ionescu a dat-o cu forta, ca sa isi scape familia din temnita. Raspunsul autoritatilor te lasa fara grai. Pictura veche de 400 de ani ar fi ars la revolutie, si oricum nu era valoroasa.

"Madonna di Nerucci" o infatiseza pe Fecioara cu pruncul pe tron, intre Sfintele Margherita de Colonia si Apollonia. Potrivit celor care o revendica, aceasta ar fi una dintre capodoperele lui Rafael Sanzio si a fost adusa in Romania de un disident rus refugiat. In 1966, a fost cumparata de Vlaicu Ionescu.

Marele expert in intepretarea previziunilor lui Nostradamus si fiul duhovnicului lui Corneliu Zelea Codreanu, pictorul si profesorul Vlaicu Ionescu avea sa-si lege destinul de aceasta opera extrem de valoroasa.

In 1973, el a predat de nevoie panza Statului Roman in sediul Ambasadei Romaniei din Washington. Doar asa a reusit sa isi elibereze din inchisoare cele doua fiice arestate dupa fuga sa din tara.

In anii 70, celebra panza renascentista - spun legendele fostei Securitati - ar fi ajuns chiar in domitorul lui Nicolae Ceausescu.

Dupa 1989, Vlaicu Ionescu si copiii sai au revendicat lucrarea dar si alte capodopere. In urma unor procese indelungate, actul de donatie prin care Madona a ajuns in proprietatea Muzeului National de Arta a fost anulat.

Oficialii Muzeului National de Arta al Romaniei ridica din umeri: tabloul ar fi ars la Revolutie, chiar in timp ce se afla in laboratorul de restaurare.

"Madona di Nerucci nu avea vreo valoare artistica de vreme ce era evaluata la 5000 de lei. Or, daca ar fi fost atribuita lui Rafael, chiar deterioarata fiind, lucrarea ar fi fost evaluata la o valoare comparabila cu celelalte lucrari importante detinute de MNAR"
, spune Vasile Parizescu, presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania.

In lumea expertilor romani exista voci care spun mai mult in soapta ca tabloul pentru care rudele lui Ionescu s-ar multumi si cu 15 milioane de dolari, ar fi ajuns intr-o colectie privata din strainatate.

"La ora actuala, un Rafael original valoreaza cam 100 milioane de euro", adauga Parizescu.

Procesul se va incheia in toamna.