Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul III 2016, in termeni nominali, 1.125 lei pe persoana.

Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie pe gospodarie, de 2.708 lei lunar (1.025 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 264 lei (100 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (60,4% din veniturile totale ale gospodariilor).

“La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (21,8%), veniturile din agricultura (3,8%), veniturile din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (0,9%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (8,9%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (7,6%)”, mentioneaza sursa citata.

Cheltuielile totale au fost de 2.543 lei lunar pe o gospodarie si 962 lei pe persoana si au reprezentat 85,6% din nivelul veniturilor totale.

“Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,5%)”, informeaza INS.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2016, in medie, 34,9% din consumul gospodariilor. Bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 8%.