Este o majorare de 9% intr-un an, insa nu va bucurati prea tare, pentru ca sumele care se duc la stat sub forma de impozite si taxe sunt cu peste 20% mai mari in cheltuielile unei familii. Cel putin asta arata cea mai recenta ancheta a bugetelor de familie, facuta de Institutul de Statistica.

In toamna lui 2014, o persoana castiga in medie 937 de lei pe luna. Veniturile gospodariilor au crescut si au ajuns un an mai tarziu la 1022 de lei. E o premiera depasirea pragului de 1000 de lei, cu 85 de lei mai mult ca in 2014. Am zice ca sunt ceva bani in plus. Dar, cand au mai multi bani, oamenii cheltuiesc mai mult.

Au crescut si cheltuielile de consum cu 29 de lei de pe un an pe altul. De ce doar cu atat? Pentru ca sistemul majorarilor salariale practicat de stat are efect de bumerang. Taxele cresc ori de cate ori oficialii guvernamentali anunta cu zambetul pe buze ca majoreaza salarii, pensii sau indemnizatii.

In urma cu un an taxele si impozitele erau de 142 de lei pentru o persoana, acum sunt 174 de lei. O crestere enorma, de 22%, intr-un an in care am auzit doar de majorari de salarii si, culmea, de reduceri de taxe.

Pe ce mai dam banii: mancarea e baza, dupa care intretinerea, iar de nervi ca am dat aici mai mult de jumatate din bani probabil multi se consoleaza cu alcool si tutun. Ne imbracam si incaltam cu 38 de lei pe luna, tot acolo sunt si cheltuielile de transport. Ne mai raman 165 de lei pe care-i impartim pentru vacante, carti, telefon, sanatate, mobila si pe ultimul loc educatia.

Una peste alta, intr-o gopodarie medie din Romania diferenta dintre veniturile si cheltuielile lunare este de 362 de lei. Sunt totusi niste bani in plus care, in cea mai mare parte, intra in conturile de economii.

Datele fac parte din ancheta bugetelor de familie facuta trimestrial de Institutul National de Statistica. Aceasta ia in considerare o gospodarie medie formata din 2,65 de persoane.