Autoritatile vor sa scada consumul acestor calmante care contin metamizol. In plus, vor sa previna aparitiei unei boli grave, agranulocitoza, care presupune scaderea masiva a globulelor albe din sange, care duce la scaderea imunitatatii organismului.

Pana acum, la noi nu au fost raportate cazuri de agranulocitoza, insa boala apare la 1 pacient la 1 milion care iau metamizol. La noi este un consum mare de calmanate cu metamizol - o jumatate de comprimat pe zi pe cap de locuitor. Oamenii il au in genti, il iau oricand, oricum, pentru o durere cat de mica.

Cei de la Agentia Nationala a Medicamentului impun, astfel, restrictii. Pentru ca romanii inghit aceste pastile, fara control, spun ei. Iar cifrele nu-i contrazic. Numai in 2009 am luat 234 de milioane de pastile - intre care 188 de milioane numai algocalmin.

Substanta activa numita metazimol se gaseste la noi in 13 analgezice. Ea este interzisa in calmante inca de acum 20 de ani in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, dar si in unele state ale Uniunii: Danemarca, Olanda sau Grecia.