Deocamdata, vedeta este insa un labrador care a adulmecat zilele acestea pe Aeroportul Otopeni un geamantan plin cu bani.

30 de catei sunt in acest moment spaima traficantilor: 20 sunt specializati pe depistarea drogurilor, ceilalti zece sunt cei mai buni cautatori de tigari de contrabanda. Lor li se adauga de acum zece exemplare din rasa ciobanestilor belgieni, beagle sau labrador. Numai anul acesta animalele care scotocesc vamile si aeroporturile au depistat trei milioane de tigarete.

A demonstrat-o zilele trecute un labrador de cinci ani si 42 de kilograme. " A reactionat la cinci cartuse de tigari si verificand acel bagaj s-a descoperit 100.000 de euro ", a declarat Alexandru Ionita, inspector coordonator echipe canine ANV.

Toate aceste capturi sunt facute in joaca, spun dresorii. Sid este un ciobanesc belgian obisnuit mai intai cu o jucarie care este impregnata cu miros de tutun. Cand da peste tigarile de contrabanda ascunse in motorul masinii, Sid isi gaseste de fapt jucaria preferata.

2.000 de lei costa dresajul unui astfel de caine timp de trei luni. Timpul de lucru este insa ca cel al unui inspector vamal, 12 ore de munca, 24 de repaus.

Producatorii de tigari au donat vamii si 10 masini, dupa ce, spun ei, contrabanda i-a facut sa concedieze 120 de angajati care livrau marfa cu exact acele vehicule. 21% din piata de tigari este reprezentata de marfa de contrabanda.