"Romania inregistreaza pentru ambii indicatori cele mai ridicate rate ale saraciei la nivel european. Rata saraciei copiilor din gospodarii in care adultii muncesc a crescut de la 29,1 la suta in 2007 la 32,6 la suta in 2012. Rata saraciei copiilor din gospodarii cu o intensitate a muncii foarte ridicata a scazut usor, de la 18,9 la suta in 2007 la 17,3 la suta in 2012. Aproape unul din zece copii traieste in gospodarii fara locuri de munca", se arata in Strategia aprobata de Guvern in decembrie 2014 si publicata joi in Monitorul Oficial, scrie Mediafax.

Riscul de saracie relativa in randul adultilor care lucreaza si au copii in intretinere este mai mult decat dublu in Romania fata de UE27: 23,4 la suta, fata de 11,5 la suta in 2012. In acelasi an, rata privarii materiale severe era in Romania de 29,9 la suta, fata de 10,3 la suta in UE27, potrivit datelor prezentate in Strategie.

In total, 52,2 la suta dintre copiii romani se afla in risc de saracie sau excluziune sociala, fiind al doilea cel mai ridicat nivel din UE27, dupa Bulgaria. De asemenea, in Romania se inregistreaza una dintre cele mai ridicate diferente din Europa intre nivelul riscului in cazul copiilor si cel inregistrat pe ansamblul populatiei (41,7 la suta in 2012).

Cel mai ridicat risc se inregistreaza in grupa de varsta 12-17 ani (54,8 la suta) si 5-11 ani (52,5 la suta).

"Riscul saraciei si excluziunii sociale creste considerabil in gospodariile cu multi copii (72,5 la suta dintre gospodariile cu doi adulti si trei sau mai multi copii) sau in cele monoparentale (60,7 la suta), acestea fiind cele mai afectate. In general, indiferent de structura gospodariei, prezenta unui copil creste considerabil vulnerabilitatea economica", se arata in Strategia nationala pentru protectia si promovarea drepturilor copilului.

Din document reiese ca mai mult de un copil din trei este sarac relativ si aproximativ un copil din trei se afla in saracie persistenta, fiind sarac in 2011, dar si in cel putin doi dintre cei trei ani anteriori.

"Adolescentii (12-17 ani) sunt cei mai expusi si prin prisma valorilor indicatorului de saracie relativa, avand nivelul cel mai ridicat de saracie relativa si cea mai importanta crestere din 2007 (32,4 la suta) pana in 2012 (38 la suta). Toate aceste diferente au un caracter profund teritorial, cu variatii pronuntate intre regiuni, precum si intre zonele urbane si cele rurale", se arata in documentul citat.

Totodata, mai mult de o treime dintre copiii saraci relativ din Romania sunt, in acelasi timp, afectati de deprivare de locuire, fata de ceva mai mult de un sfert dintre copiii saraci la nivelul UE27 si aproximativ unu din zece copii non-saraci din Romania. In 2012, erau mai afectati copiii saraci cu varste mici (46,3 la suta dintre cei sub 6 ani), fata de adolescenti (27,7 la suta dintre cei de 12-17 ani), in timp ce in UE27, copiii erau afectati la fel, indiferent de varsta.

Specialistii noteaza ca saracia este mai ridicata in mediul rural, insa in ultimele decenii au inceput sa se formeze in mediul urban zone compacte teritorial in care predomina saracia extrema.

Documentul prevede masuri pentru sprijinirea familiilor vulnerabile, respectiv acordarea unui pachet minim de servicii sociale pentru copil. In acest sens a fost deja realizat un studiu pentru stabilirea continutului pachetului minim de servicii si au fost decise standardul de cost, dezvoltarea de servicii comunitare integrate, cresterea capacitatii institutionale de definire si de politici intersectoriale pentru protectia drepturilor copilului la nivel central si local si cresterea calitatii serviciilor sociale destinate copiilor.