"Pentru orice observator avizat, succesul obtinut de Dan Diaconescu in lupta pentru privatizarea Oltchim este un semnal de ordin politic care se inscrie intr-o strategie mai larga de reducere a sanselor USL de a obtine o majoritate parlamentara in urma alegerilor viitoare. Situatia politica, privita din perspectiva chiriasului de la Cotroceni, prezinta anumite provocari care pot fi depasite prin utilizarea creativa a electoratului lui Dan Diaconescu", scrie Vocea Rusiei, preluata de Mediafax.

"Perspectivele electorale ale PDL nu sunt deloc stralucite si, chiar daca Barroso si Reding vor face campanie prin satele Olteniei, este improbabil ca echipa portocalie sa recastige popularitatea de odinioara. «Generatia noua» a politicienilor de dreapta, inclusiv «micul Codreanu» alias Neamtu si «premierul Puff» alias MRU nu pot oferi nici un fel de sperante politice, fiind fie niste anonimi din punct de vedere electoral, fie niste persoane care provoaca alergia electoratului. In aceste conditii, unica speranta de a reduce procentajul USL sub 50% este partidul lui Dan Diaconescu", explica publicatia rusa.

"Un prim pas pentru ranforsarea Partidului Poporului este demarginalizarea acestei structuri politice. Cei care isi doresc o viitoare alianta parlamentara intre PP si PDL ar fi interesati ca imaginea politica a lui Dan Diaconescu sa fie disociata cat mai rapid de imaginea lui «domu’ Dan de la televizor» si privatizarea Oltchim ofera o sansa pentru a-l transforma pe Diaconescu intr-un fel de erou national". (...) In cazul Oltchim, pozitia lui Dan Diaconescu este un fel de win-win in varianta tripla. Daca o alta companie ar fi oferit mai multi bani pentru actiunile combinatului (ceea ce nu era o problema), cel mai probabil, «eroul poporului» ar fi contestat pana in panzele albe procesul de privatizare si, ajutat de «justitia independenta», ar fi transformat activitatea noului investitor intr-o veritabila cursa cu obstacole juridice si administrative. Orice victorie in instanta a lui Dan Diaconescu, ar fi fost tratata ca o infrangere a «ciocoilor capitalisti» si o victorie «a poporului». Daca Diaconescu pierdea in instanta, probabil, ar fi urmat acuzatii de blat intre investitorul strain si guvernul USL, iar Diaconescu ar fi capatat o aura de erou care a suferit de pe urma patriotismului sau. In aceste conditii, faptul ca mogulul poporului a castigat licitatia nu trebuie tratat ca ceva surprinzator", adauga Vocea Rusiei.

"Acum, situatia va evolua in functie de conjunctura politica. Nu este exclus ca anumite grupuri politico-economice cu pronuntate afilieri portocalii sa-i ofere lui Dan Diaconescu banii necesari pentru a cumpara actiunile, iar achizitia Oltchim sa devina o importanta sursa de capital electoral pentru PP. Daca Electrica sau AVAS vor incerca sa forteze plata datoriilor Oltchim, «mogulul poporului» va deveni un martir al luptei cu «ciocoii de la USL» care doresc «sa dea combinatul pe mana unor straini». Chiar si in acest caz, Dan Diaconescu va obtine o crestere importanta a capitalului electoral. Astazi, o asemenea varianta este inca posibila, dar deja improbabila. Scenariul cel mai probabil fiind utilizarea dezastrului de la Oltchim in calitate de piatra de moara legata de gatul campaniei electorale a USL. Scandalul va continua, banii nu se vor da, Dan Diaconescu va acuza ciocoii de sabotaj si atacuri la adresa mogulului poporului, iar USL va scadea in sondaje", subliniaza Vocea Rusiei.