Taxa pe cladiri se calculeaza acum prin aplicarea cotei de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Valoarea impozabila se ajusteaza in functie de zona in care este situata cladirea, de materialele din care este construita, de inaltime si de vechimea ei. Capitala este impartita in patru zone: cea mai scumpa este zona 1, ultracentrala, iar cea mai ieftina este periferia.

Astfel, impozitul pentru o garsoniera din zona ultracentrala ar putea creste de la 90 de lei la 270 de lei, pentru un apartament cu doua camere de la 125 la 375 de lei, pentru unul cu trei camere de la 190 de lei la 570 de lei.

Pentru o garsoniera situata la periferie, in zona 4, impozitul ar creste de la 80 la 240 lei, pentru un apartament de doua camere de la 110 la 330 de lei, pentru unul de trei camere de la 170 la 510 de lei, iar pentru un apartament de patru camere de la 230 la 690 de lei.

Si in cazul terenurilor, impozitele se platesc tot in functie de zona. Pentru un hectar de teren intravilan, situat in zona 1, impozitul s-ar majora de la 9.000 de lei la 27.000 de lei.

Un hectar de teren intravilan situat in zona 2 ar fi impozitat cu aproape 23.000 de lei, pentru unul situat in zona 3 impozitul s-ar majora de la 5.600 lei la 16.800 de lei, iar pentru unul situat in zona 4 impozitul ar creste la aproape 12.000 de lei.

Exista si estimari mai pesimiste, potrivit carora impozitul ar putea sa creasca si de 10 ori daca locuintele vor fi impozitate la valoarea lor reala. Problema este ca multe familii nu vor avea de unde sa dea atatia bani, lucru recunoscut si de ministrul Finantelor.

"O buna parte dintre romani au o problema de venituri care sa le permita sa achite cheltuielile curente, aici fiind incluse intretinerea, lumina etc. A veni cu o taxare a proprietatilor la valoarea lor de piata (...) ar reprezenta un lucru extraordinar la nivelul administratiilor locale, dar pentru veniturile cetatenilor ar fi imposibil de suportat", a spus acesta.

Asa ca va trebui gasita o solutie prin care cei saraci sa fie protejati. O idee ar fi sa fie impozitate mai scump doar proprietatile detinute de persoane fizice, dar folosite in scopuri comerciale.

"Persoanele fizice nu detin numai locuinte in care stau, persoanele fizice detin si spatii comerciale, cladiri de birouri , hoteluri pe care impozitul e nerezonabil de scazut" spune Gabriel Biris.

Indiferent de varianta care va fi agreata de Ministerul de Finante, ea n-are cum sa fie aplicata pana la sfarsitul anului, tinand cont ca instiintarile de plata pe vechile valori au fost deja trimise catre majoritatea proprietatilor.