Potrivit unui comunicat remis presei, Guvernul a adoptat o hotarare care coreleaza cele doua programe guvernamentale, astfel incat un beneficiar al Programului “Rabla” va putea achizitiona un autoturism nou in cadrul Programului “Prima Masina”, folosind voucherul din primul program guvernamental pentru justificarea achitarii avansului de minimum 5% din pretul de achizitie a noului autoturism.

De asemenea, Guvernul a stabilit ca pentru anul in curs plafonul garantiilor care pot fi emise in cadrul Programului "Prima Masina" sa fie de 100 de milioane de lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru 2015.

Pentru anul trecut, plafonul alocat garantiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei iar pana la finalul lui 2015 au fost acordate 193 de garantii.

Programul “Prima Masina” sustine persoanele fizice care vor sa achizitioneze un autoturism nou, al carui pret de achizitie sa nu depaseasca suma de 50.000 de lei. Prin acest program se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil.

In plus, la data solicitarii creditului garantat, beneficiarul programului are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu. De asemenea, trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului nou, care in noua formula poate fi sustinut cu ajutorul primei de casare obtinuta pentru o masina veche. In 2015, valoarea primei de casare a fost stabilita la 1.500 de euro. Beneficiarul se obliga, totodata, sa asigure autoturismul printr-o polita de asigurare de tip CASCO.

Guvernul a aprobat, totodata, si bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs al Fondului pentru Mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, estimandu-se venituri totale de 836,46 milioane de lei si cheltuieli de 838,66 milioane lei, deficitul de 2,2 milioane de lei urmand a fi acoperit din excedentul anilor anteriori

Astfel, Guvernul isi propune sa finanteze proiecte si programe pentru protectia mediului in valoare de 790,1 milioane lei, aceasta suma fiind destinata atat pentru onorarea contractelor in vigoare, cat si pentru incheierea unor noi contracte de finantare

Printre programele care urmeaza sa fie finantate din Fondul pentru Mediu se numara Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, Programul de stimulare a achizitionarii de masini noi electrice si hibride ("Rabla Plus"), Programul "Casa Verde" privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila

Pentru Programul "Casa Verde" s-au alocat 44,5 milioane lei pentru finantarea contractelor in vigoare si 94,7 milioane lei pentru contracte noi si se estimeaza ca in jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finantare.

"Programul "Casa Verde" este completat de "Casa Verde Plus", pentru care au fost alocate 45 milioane de lei, din care vor fi finantate materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si altele", mai informeaza Executivul.

Alte finantari din acest fond merg catre Programul "Sisteme integrate de alimentare cu apa, canalizare, statii epurare", in cadrul caruia exista contracte in derulare pana in 2018, pentru acest program alocandu-se 275,5 milioane de lei in acest an.

De asemenea, pentru impadurirea terenurilor degradate s-au alocat 20 de milioane de lei pentru efectuarea de plati aferente contractelor in derulare si 50 de milioane de lei pentru semnarea de noi contracte iar pentru gestionarea deseurilor s-au alocat 100 de milioane lei.

Au mai fost alocati bani pentru realizarea pistelor pentru biciclisti, 30 de milioane de lei, dar si pentru Programul de educatie si constientizare a publicului privind protectia mediului, 30 milioane lei.