Programul a fost lansat prima data in 2008, dar a avut o viata scurta. El a fost luat in calcul de fostii ministri ai Mediului - Attila Korodi, Nicolae Nemirschi si Elena Udrea.

"In 2008 la sfirsit a fost oprit si limitat la autoritatile publice. Vreau sa  relansez acest program Casa Verde prin care persoanele fizice sa aiba posibilitatea sa ceara bani pentru a construi aceste centrale pe baza de panouri solare", a spus joi Laszlo Borbely, ministrul actual al Mediului.

El crede ca prin acest program "dam de lucru firmelor ca sa mearga si sa instaleze aceste centrale si, evident, oamenii vor primi 70-80 la suta din valoarea investitiei".

"Exista bani,! Avem 1,8 miliarde de lei in bugetul fondului de mediu si vom putea da bani. Dorim sa demaram cat mai repede, dar trebuie sa finalizam acel ghid care va da posibilitatea ca cetatenii sa acceada la bani", a explicat oficialul Ministerului Mediului.

Intrebat cand estimeaza ca va putea demara efectiv acest program, Borbely a raspuns ca el spera ca "intr-o luna si jumatate." 
 
Oficialul a mai spus ca ministerul pe care il conduce incurajeaza utilizarea energiilor alternative si ca, prin Fondul de Mediu, se asigura o finantare de 70% pentru folosirea acestora de catre primarii.

"Pentru ca ma aflu in Bihor dau exemplu apa geotermala. Le-am transmis primariilor sa foloseasca aceasta posibilitate. E o investitie intr-adevar mare, la inceput, pentru ca trebuie facute si foraje, dar in cativa ani se amortizeaza, pentru ca facturile de incalzire sunt de pana la 5-6 sau chiar 10 ori mai mici", a explicat ministrul.

Programul "Casa Verde" va avea, in 2010, din bugetul Administratiei Fondului de Mediu, un buget de 310 milioane de lei. Alti 50 de milioane de lei vor merge in programul de stimulare a producerii de energie din surse regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro - n.r.), scrie si Mediafax.

Bugetul Administratiei Fondului de Mediu (AFM) pentru 2010 va fi de aproape doua miliarde de lei, din acesti bani urmand sa fie finantate proiectele de mediu precum "Rabla" - atat pentru masini, cat si pentru tractoare, "Casa Verde", constructiile de parcuri sau de piste pentru biciclisti.

In 2009, bugetul AFM a fost de mai mult de sase ori mai mic, ridicandu-se la doar 300 de milioane de lei.