Este cazul unei cliente, Maria A., care si-a constituit un depozit pe un an de zile in lei si atunci cand a mers la banca pentru a-si ridica banii a constat ca desi semnase pe 8%, la scurt timp dupa constituirea depozitului primea in jur de 4%.

"Nu am stiut ce s-a intamplat si am cerut explicatii. Functionarul bancar mi-a explicat ca aveam o dobanda variabila si drept urmare banca a schimbat dobanda. Am ramas interzisa. L-am intrebat cat ar fi dobanda acum si mi-a spus ca este tot 8%. Apoi, chiar el mi-a recomandat sa trec pe o dobanda fixa. Numai ca eu nici macar nu stiam ca am dobanda variabila. Mi se pare incredibil!", a povestit femeia pentru incont.ro.

Ea a continuat, spunand ca si-a modificat tipul depozitului si a facut o reclamatie la conducerea bancii, de la care nu a primit pana acum niciun raspuns.

"Ma voi adresa ANPC pentru ca nu mi se pare normal ce s-a intamplat. Poate nu am fost nici eu atenta si am semnat un contract care nu ma avantaja, dar de aici si pana la a-mi taia dobanda la jumatate, nu pot intelege cat de lacomi au putut sa fie cei de la banca", a explicat Maria A.

Din pacate, femeia in cauza nu este singura care a trecut printr-o asemenea experienta si mai sunt si alte cazuri de acest gen.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), clientii au mai reclamat la autoritate si faptul ca bancile le percep comision de retragere la desfiintarea depozitelor bancare. In general, acest comision este de 0,5% din suma acumulata.

"ANPC nu a putut rezolva aceste reclamatii pentru ca, din pacate, sunt neintemeiate intrucat comisionul se percepe in baza contractului de cont curent si este prevazut in lista de tarife si comisoane aferente contului curent", au explicat oficialii autoritatii.

Nu toate bancile au acest comsion de retragere. Trebuie sa fiti foarte atent la conditiile contractuale si sa cereti explicatii inainte sa semnati. Nu va lasati atras de o dobanda foarte mare!

"Clientii trebuie sa ceara explicatii clare in legatura cu factorii ce pot influenta fluctuatia dobanzilor variabile. In mod normal, fluctuatiile ar trebui sa fie in concordanta cu indicii bancari EURIBOR/ROBOR. Cei care aleg in acest moment dobanda variabila la depozite ar fi de preferat sa economiseasca in euro. EURIBOR este pe un trend ascendent in utimele 5 luni si va pastra aceeasi tendinta odata cu revenirea principalelor economii europene", a declarat pentru incont.ro Liviu Andrei, directorul executiv al ALLIANCE Finance Broker.

"Pe de alta parte, in mod teoretic, stabilizarea economica a Romaniei, dublata de intentia de aderare la moneda europeana vor conduce la o usoara scadere a ROBOR si implicit a dobanzilor la lei", a punctat  Liviu Andrei.

"Daca un client opteaza pentru o dobanda fixa, este mai bine sa aleaga lei, fara nicio rezerva", a mai spus directorul executiv al ALLIANCE Finance Broker.

La ora actuala, dobanzi variabile pentru lei au BCR, BRD, Carpatica, RIB, Bank Leumi, Intensa San Paolo Bank si Libra Bank.

La euro, dobanzi variabile au MKB Romexterra Bank, Intensa San Paolo Bank, RIB, Bank Leumi, BRD, UniCredit Tiriac Bank.