Pe Youtube circula diverse filmulete care ii parodiaza pe parintii care incearca sa obtina bani chinuindu-si copiii pe la tot felul de preselectii, ca sa obtina contracte in showbiz. In America sunt deja cunoscute cazurile in care mamicile le injecteaza buzele fetitelor de opt ani sau le epileaza pentru a castiga concursuri de frumusete. Si in Romania, castingurile pentru copii au devenit o industrie.

In general, parintii care se inghesuie la astfel de preselectii se impart in doua categorii. Unii spera pur si simplu ca cei mici sa aiba un inceput frumos si sa devina vedete, altii se gandesc doar la castiguri in bani. Putem vorbi despre cateva sute de euro pentru o singura aparitie intr-o reclama pentru care insa filmarile pot dura chiar si o luna.

Un motiv serios pentru Ministerul Muncii de a introduce o hotarare de Guvern care ii va obliga pe toti cei dornici de a-si vedea copiii in lumina reflectoarelor sa obtina mai intai de toate o autorizatie de la Protectia Copilului.

Aceasta nu se elibereaza daca nu prezinti un dosar cu un aviz de la psiholog, unul de la medic, iar daca este elev, o adeverinta de la scoala care sa arate cum vor fi recuperate orele pierdute. In plus, adultii declara pe proprie raspundere ca nu ii vor tine la repetitii mai mult de doua ore pe zi pe cei sub cinci ani, de exemplu. Si ca banii castigati vor fi folositi pentru dezvoltarea abilitatilor copilului sau pentru echipamente.

Proiectul este inca in dezbatere. Daca Guvernul il aproba, familiile care incalca regulile risca amenzi intre 5 mii la 10 mii de lei.