"S-a decis ca ACTA nu va fi supus ratificarii pe termen scurt. Vor avea loc consultari. Dupa escaladarea controverselor, necesitatea unei discutii serioase intre institutii si public cu privire la aceasta problema a devenit evidenta", a declarat ministrul de justitie lituanian, Reminijus Simasius. 

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) a fost semnat pe 26 ianuarie la Tokyo de 22 dintre cele 27 de tari membre UE, printre care si Lituania.

Acordul a fost negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic si Elvetia.

Textul vizeaza eliminarea produselor contrafacute, de la medicamente pana la descarcarile ilegale de pe Internet. Criticii considera ca acordul reprezinta un potential abuz din partea proprietarilor de drepturi de autor si un atentat la libertatile fundamentale pe Internet.

Sambata au fost organizate proteste anti-ACTA in Europa, inclusiv in Romania. Pe retelele de socializare au fost organizate campanii impotriva ratificarii acestui acord.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca Guvernul va aduce un punct de vedere foarte consistent referitor la Acordul comercial de combatere a contrafacerii, scrie Mediafax.

Polonia si Bulgaria au suspendat deja ratificarea ACTA. Germania si Slovacia nu se numara printre statele semnatare ale acordului si au oprit pregatirile pentru semnarea acestuia.