Ziaristii cotidianului englez scriu ca diversi specialisti IT au descoperit ca produsele Apple memoreaza informatii referitoare la locurile in care utilizatorii produselor se deplaseaza.

In inregistrarea de mai sus, doi dintre programatorii care au facut aceasta descoperire explica lumii intregi cum anume reuseste Apple sa afle ce fac consumatorii sai, in fiecare minut.

Informaticienii sustin ca datele sunt salvate si copiate in computerul utilizatorului, atunci cand sunt sincronizate cele doua aparate. Informatiile contin coordonate si date calendaristice inregistrate pe telefonul mobil in momentul deplasarii persoanelor respective.

Practic, daca telefonul sau iPadul cuiva este furat, hotul poate afla cu usurinta locurile in care fostul posesor al produsului a fost.

"Apple a facut posibil acest lucru pentru aproape oricine - o persoana geloasa sau un detectiv - care ar obtine acces la telefonul tau sau la computer, ar avea informatii in detaliu despre locurile in care ai fost", a spus pentru unul dintre programatorii care au descoperit aceasta problema, Pete Warden, pentru The Guardian.

Un alt cercetator, Alasdair Allan spune ca stocarea informatiilor ar fi inceput de aproximativ din iunie 2010, atunci cand a fost realizata noua versiune a sistemului de operare iOS4. In plus, Allan sustine ca aceasta problema nu exista la telefoanele produse de compania Google, cele care au incorporate un sistem Android.

Si directorul organizatiei Privacy International, Simon Davies, s-a aratat ingrijorat de modul in care procedeaza Apple cu informatiile confidentiale ale clientilor sai.

"Este o descoperire extrem de ingrijoratoare. Locatia este una dintre cele mai sensibile elemente din viata unui om. Existenta acestor informatii reprezinta o serioasa amenintare asupra intimitatii, mai ales ca utilizatorul nu stie ca este urmarit si inregistrat", a spus Davies.

Reprezentantii Apple au refuzat sa comenteze in vreun fel acuzatiile aduse.