"Astazi, 2 iulie 2012, ANCOM a publicat anuntul oficial privind organizarea si punerea in vanzare a caietului de sarcini pentru procedura de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029. Persoanele interesate sa participe la licitatie isi pot depune candidatura si garantia de participare pana la 13 august 2012. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 20 august 2012 care dintre candidati se califica in etapa urmatoare, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitatie va fi deschisa, ascendenta, multi-benzi si multi-runde, iar durata sa depinde de numarul de runde de licitare. ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie", se arata intr-un comunicat transmis de ANCOM, citat de Mediafax.

Dosarul de candidatura trebuie sa contina documente din care sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale.

De asemenea, firmele participante trebuie sa fi avut o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, sa nu fie in stare de insolventa ori lichidare, afacerile sa nu fie administrate de un judecator-sindic sau activitatile comerciale sa nu fie suspendate.

Dosarul de candidatura va contine si oferta initiala care va indica numarul de blocuri pe care candidatul doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).

Pentru licentele pe termen lung, ANCOM va scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 MHz. Aceste licente se vor acorda cu incepere de la 6 aprilie 2014.

Pentru licentiere pe termen scurt, ANCOM va scoate la licitatie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche de 5 MHz in banda de 1800 MHz, care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone.

Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern.

Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1.800 MHz si 4 milioane per bloc pereche si 3 milioane pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz.

Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro in banda de 900 MHz si 0,8 milioane in banda de 1.800 MHz.

ANCOM a detaliat in caietul de sarcini cerintele minime de acoperire care variaza in functie de benzile castigate, de existenta anterioara pe piata din Romania si de acordarea accesului operatorilor mobili virtuali in propriile retele.

De asemenea, ANCOM a impus cerinte minime de acoperire diferite in functie de serviciile de voce si internet ce urmeaza a fi oferite prin intermediul spectrului castigat, precum si obligatii temporare de roaming national in retelele de tip GSM si IMT-2000/UMTS existente, in favoarea furnizorilor de retele a caror acoperire a depasit 30% din populatie.

Pentru a incuraja aparitia operatorilor mobili virtuali, ANCOM a prevazut stimulente pentru ofertantii care vor permite accesul acestora in retelele proprii, precum diminuarea valorii scrisorii de garantie si acordarea unor termene mai generoase pentru indeplinirea obligatiilor de acoperire.