Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas, a declarat ca o parte dintre angajatii fabricii au fost anuntati joi seara despre cuantumul platilor compensatorii, acesta fiind rezultatul negocierilor purtate timp de o luna cu reprezentantii Nokia, potrivit Mediafax.

Totodata, Ilcas a afirmat ca angajatii Nokia de la Jucu care vor fi disponibilizati vor primi si o prima de Craciun de cate 200 de lei, iar in pachetul negociat de sindicate cu Nokia mai intra si acordarea unei sume de 500 de euro net pentru angajatii care vor sa isi plateasca studiile sau care vor sa isi deschida o afacere.

El a adaugat ca in perioada 14 - 17 noiembrie la sediul fabricii Nokia din Jucu va avea loc un targ de forta de munca la care vor participa angajatori care ar putea sa preia angajatii disponibilizati incepand cu 1 ianuarie 2012.

Angajatii vor fi disponibilizati incepand cu ianuarie 2012, dar vor fi platiti de catre companie pana la sfarsitul lunii martie.

Vineri, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, declara ca autoritatile judetene negociaza cu oficialii Nokia acordarea a 20 - 30 de salarii compensatorii pentru angajatii fabricii din Jucu care urmeaza sa fie disponibilizati si ca, in paralel cu negocierile purtate de institutie cu reprezentantii Nokia, au loc discutii intre sindicalisti si oficialii companiei finlandeze.

Potrivit acestuia, acordarea de salarii compensatori face parte din programul mondial al Nokia de protectie sociala in cazul unor disponibilizari.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj va finaliza pana la sfarsitul anului proiectul prin care vrea sa acceseze 6,6 milioane de euro prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), pentru a sprijini persoanele care vor fi disponibilizate de la fabrica Nokia.

Citeste si

In tara fara autostrazi, mai multe firme se bat sa construiasca acelasi tronson. 85 mil. euro de la UE s-ar putea evapora VIDEO