Ce este IP-ul?

Adresa de IP - Internet Protocol este o "eticheta" numerica, utilizata intr-o retea de calculatoare care foloseste acest tip de protocol pentru a comunica. Adresa de IP are doua functii principale: sa identifice reteaua-mama si sa localizeze computerul.

De ce este bine sa-ti ascunzi IP-ul?

Punem pariu ca primul lucru care iti trece prin minte acum este ca poti intra pe DC++ fara sa-ti mai faci griji ca ai comis o ilegalitate si te-ai putea trezi cu politia la usa. Tot ce se poate, insa ai avea nevoie de un proxy anonim, iar lungimea de banda (viteza de conectare) ar putea avea de suferit.

Ce trebuie sa faci este sa folosesti optiunea Socks 5 (Settings>General>Connection Settings), dar si aici intampini o problema: proxy-urile gratuite care sa mearga pe DC++ se gasesc foarte greu.

De asemenea, sunt site-uri, ca YouTube, care restrictioneaza accesul la continut pentru anumite tari si mai sunt site-uri unde accesul iti poate fi blocat. Pentru toate acestea exista solutia de a-ti schimba proxy serverul, cu produse de tipul Proxy Switcher.

Insa a-ti ascunde IP-ul este un demers cat se poate de serios si asta din motive de securitate, in primul rand.

Noi am testat cat de usor poti fi identificat pe baza IP-ului si am aflat ca dureaza numai cateva secunde ca un site sa ne dea numarul exact al IP-ului, sa ne spuna ca suntem in Romania si care este furnizorul nostru de Internet, devenind astfel tinta unui potential atac cibernetic.

Si atunci, ce e de facut?

Exista numeroase softuri, unele gratuite (IP-Address, Anonymouse), altele pe bani (Hide My IP, Hide My Ass), care ne ajuta sa ascundem adresa de IP si sa generam o adresa de IP falsa, care nu are nimic de-a face cu adevarata noastra localizare si nici cu furnizorul real de Internet. Iata cum functioneaza.

 


Astfel, oricine incearca sa-ti afle IP-ul va vedea o alta adresa, care nu duce catre tine, iar tu devii anonim pe Internet.

Inainte de a incheia acest material, mai avem un sfat: in cazul in care optezi pentru varianta gratuita de soft pentru a-ti ascunde adresa reala de IP, nu uita sa-l scanezi de virusi pana sa-l folosesti. Nu de alta, dar nu am vrea sa te scapam de un necaz si sa-ti aducem pe cap altul…