Vikram Ajjampur, utilizator de iPhone, si  William Devito, a new yorkez care are un iPad, au actionat in instanta compania pentru ca le inregistreaza miscarile fara acordul lor.

Si asta nu e tot. Autoritatile franceze, germane, italiene si sud-coreene investigheaza si ele datele publicate saptamana trecuta de cei de la The Guardian. Astfel, produsele Apple inregistreaza miscarile utilizatorilor chiar si atunci cand acestia opresc serviciile de localizare si care sunt colectate cu ajutorul serviciului Wi-Fi.

Cum te spioneaza Apple

"Apple a facut posibil acest lucru pentru aproape oricine - o persoana geloasa sau un detectiv - care ar obtine acces la telefonul tau sau la computer, ar avea informatii in detaliu despre locurile in care ai fost"
, a spus pentru unul dintre programatorii care au descoperit aceasta problema, Pete Warden, pentru The Guardian.

Warden, fost angajat al Apple, spune ca fisierul incriminat este ascuns in sistemul de operare al produselor Apple si contine zeci de mii de inregistrari cu locatia geografica precisa a posesorului, fiecare fiind marcata cu ora foarte exacta.

Aceste inregistrari creeaza o istorie foarte detaliata a locurilor in care s-a aflat cineva pe parcursul mai multor luni sau chiar ani, potrivit Los Angeles Times.

Fisierul in care sunt stocate datele, desi ascuns, nu are sisteme de protectie si permite unui hacker cu acces la iPhone sau iPad sa afle locurile in care s-a aflat posesorul.

Nu este insa prima data cand Apple se confrunta cu probleme de securitate, iar datele personale ale utilizatorului pot ajunge foarte usor la mana infractorilor. Recent, un grup de specialisti germani a reusit sa afle codurile secrete ale unui iPhone in doar SASE secunde, iar de aici pana la a "sparge" contul de Facebook al posesorului nu a fost decat un pas.