Suma este bazata pe drepturile de proprietate intelectuala, calculate pe unitate, pe care Apple considera ca ar trebui sa le primeasca de la Samsung, potrivit portalului CNET.

Pe ansamblu, suma de 2,5 miliarde de dolari acopera atat designul cat si tehnologia, insa partea de design constituie cea mai mare parte a pretentiilor Apple.

Disputa dintre cei mai mari doi producatori de smartphone-uri a inceput odata cu initierea de catre Apple a unui proces impotriva Samsung intr-un tribunal din California, in care a acuzat ca grupul sud-coreean a copiat ipad si iphone pentru propria linie de dispozitive Galaxy. Samsung a raspuns rapid prin contraprocese in diverse tari.

Samsung a depasit recent Apple si a devenit cel mai mare producator de smartphone-uri din lume. Juratii vor trebui sa decida daca Samsung a ajuns cinstit pe prima pozitie, sau, conform Apple, trisand prin copierea design-ului iPad si iPhone. Astfel de procese intre companii, cu rezultate greu de anticipat, sunt de obicei evitate chiar si de cei mai indarjiti adversari, noteaza cotidianul Wall Street Journal.

O intelegere de ultim moment pare putin probabila. Mai multe runde de negocieri nu au condus la niciun rezultat, iar de la declansarea primului proces, in urma cu 15 luni, cele doua companii s-au luptat aproape in orice privinta, de la proceduri la ce afirmatii ale defunctului cofondator Apple, Steve Jobs, pot fi invocate de fiecare din cele doua parti in instanta.

Situatia este complicata de faptul ca Apple este cel mai mare client al diviziei de componente a Samsung, care fabrica cipuri si ecrane pentru smarphone-uri si tablete.