Un judecator din California a hotarat sa blocheze vanzarea tabletei dupa ce in decembrie a respins o cerere similara.

Noua decizie a judecatorului vine dupa ce o curte federala din Washington a ajuns recent la concluzia ca nu poate fi contestat patentul Apple referitor la design aflat la baza cererii pentru interzicerea vanzarii Tab 10.1. Hotararea curtii federale a permis Apple sa solicite din nou blocarea tabletei Samsung.

Apple si Samsung s-au acuzat reciproc de copierea designului si tehnologiei pentru dispozitive mobile. Cei doi producatori se afla intr-o lupta stransa pe patru continente, in care se folosesc de patente pentru anumite tehnologii pentru a incerca sa castige teren pe piata de 219 miliarde de dolari a smartphone-urilor.

Samsung a anuntat ca va lua masurile necesare ca raspuns la decizia justitiei.

"Este o extensie a razboiului de pe piata smartphone-urilor. Daca privim la precedente, diferite cazuri au avut diferite rezultate. Atata timp cat nu sunt blocate smartphone-uruile, operatiunile de baza ale Samsung nu sunt afectate", a declarat Kim Young Chan, analist la Shinhan Investment.

Vanzarile trimestriale ale Tab 10.1 in SUA s-ar putea ridica la circa 300.000 de unitati, afirma Kim. Samsung, care nu dezvaluie date despre vanzarile de smartphone-uri si tablete, a avut in primul trimestru vanzari de 44,5 milioane de smartphone-uri la nivel global, potrivit datelor firmei de cercetare Strategy Analytics.

Apple este, de asemenea, cel mai mare cumparator de cipuri si ecrane de la Samsung.

Interdictia pe piata din SUA urmeaza unei decizii de saptamana trecuta din Olanda, care prevede ca Apple sa despagubeasca Samsung pentru incalcarea inepand din august 2010 a unui patent al grupului din Coreea de Sud.

Apple a incercat sa obtina in SUA si o interdictie privind ultimul model de smartphone Galaxy S, care a intrat la vanzare in iunie. Procesul privind tableta Galaxy Tab 10.1 va incepe la 30 iulie.