Steve Jobs, fostul CEO, care a transformat compania producatoare de computere personale aflata aproape de faliment in cea mai mare companie din sectorul tehnologiei, a folosit sub un miliard de dolari pentru preluari in ultimul deceniu, lansand in schimb iPod, iPhone si iPad.

Cei mai mari concurenti din SUA ai Apple au cheltuit in aceeasi perioada peste 15 miliarde de dolari, in medie, pentru achizitii.
Microsoft a pierdut o cincime din valoarea sa de piata dupa ce a cheltuit de zece ori mai mult decat Apple pe achizitii.

Apple a devenit o companie cu o capitalizare de piata de 350 miliarde de dolari, dupa ce Jobs a lansat produse care au revolutionat industriile computerelor, muzicii si telefoanelor mobile.

Achizitiile, scut de aparare impotriva Google si Samsung

Achizitiile in industria divertismentului, a patentelor si a securitatii informatice, cu cele 28 de miliarde de dolari, ar putea ajuta Apple sa se apere de Google si Samsung, in lipsa lui Jobs, potrivit University of North Carolina si Steward Capital.

Steve Dowling, purtator de cuvant al Apple, a refuzat sa comenteze daca demisia lui Jobs din functia de director general va incuraja compania sa faca mai multe achizitii.

Cele mai mari zece companii americane din sectorul tehnologiei au platit peste 140 de miliarde de dolari pentru achizitii, in ultimul deceniu, potrivit datelor Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare. Achizitiile Apple au reprezentat sub 1% din aceasta suma, cu preluari de 910 milioane de dolari.

Chiar si asa, valoarea de piata a Apple a crescut sub conducerea lui Jobs la peste 300 miliarde de dolari in ultimii zece ani.

Jobs a dublat totodata profitul net al Apple la fiecare doi ani, de cand compania a raportat pentru ultima oara pierderi, in 2001.

Capitalizarea de piata a Microsoft, producatorul sistemului de operare Windows, fondat de Bill Gates, a scazut cu 21% in ultimul deceniu, grupul cheltuind peste 12 miliarde de dolari pe achizitii, pentru sustinerea profiturilor si valorii actiunilor. Suma nu include acordul de 8,3 miliarde de dolari convenit in luna mai pentru cumpararea Skype Technologies, dar nefinalizat pana in prezent.

Citeste si

Bernanke (FED): "Nu va exista o politica de stimulare a economiei si nici nu vom tipari bani". Bursa americana, in cadere

Geniul din mainile caruia Apple spera sa obtina miliarde de dolari. Este Comandor al Marii Britanii si ia lectii de la samurai