Este pentru prima oara cand comisarul antitrust isi exprima public ingrijorarea referitoare la disputele in domeniul patentelor din sectorul telefoniei mobile, scrie Reuters.

Executivul Uniunii Europene a cerut in aceasta luna Apple si Samsung detalii legate la patentele folosite ca standarde in industria telefoniei mobile. Ambele companii sunt implicate in 20 de procese care au loc in 10 tari. "Am cerut informatii atat Apple cat si Samsung, dar nu am primit inca raspunsuri. Trebuie sa analizam situatia, pentru ca drepturile de proprietate intelectuala pot fi folosite pentru distorsionarea concurentei", a spus Almunia.

El a aratat ca problemele exista in special in sectorul IT, dar nu numai. "Apple si Samsung reprezinta doar unul din cazurile in care drepturile de proprietate intelectuala pot fi folosite ca instrument pentru restrictionarea concurentei", a afirmat comisarul.

Potrivit analistilor, companiile pot obtine un avantaj in fata companiilor rivale prin interzicerea, in justitie, a comercializarii produselor acestora.

Tableta Galaxy fabricata de grupul sud-coreean Samsung este principalul produs concurent al ipad, fabricat de Apple.
Apple mai este implicata in procese legate de pantente cu compania HTC din Hong Kong si cu compania americana Motorola.

Comisia Europeana poate amenda companiile cu pana la 10% din cifra de afaceri in cazul incalcarii legislatiei antitrust.

Citeste si:

Apple dezvaluie astazi un secret inchis bine. Peste un milion de oameni pot incapea in el

Amazon joaca destept. Dupa succesul cu Kindle, gigantul web va lansa un rival mult mai ieftin pentru iPhone FOTO