Intr-un mall din Shanghai, in apropierea granitei cu Hong Kong, mici magazine sunt ticsite cu versiuni piratate ale oricarui produs: de la noul sistem de operare Windows 7 al Microsoft, disponibil pentru numai doi dolari, la gadgeturi Apple ca iPhone sau MacBook.

iPad-ul piratat dispune de trei porturi USB si are o forma mai dreptunghiulara decat modelul original. Chiar daca ruleaza un program de operare Windows, "iPad-ul" chinezesc seamana mai mult cu un iPhone gigantic, noteaza Reuters.

Produsul falsificat poate fi cumparat cu 2.800 de yuani (410 dolari), fiind un pic mai ieftin ca originalul, disponibil pentru preturi cuprinse intre 499 si 699 de dolari.

"Aceasta este prima versiune nefinisata. Ulterior, fabricile vor putea livra copii mai bune. Chiar daca forma nu este chiar aceeasi, exteriorul este foarte similar cu iPad-ul, asa ca nu cred ca ne va afecta vanzarile foarte mult", a afirmat Lin, proprietarul unui magazin din Shanghai in care poate fi cumparat iPad-ul piratat, explicand ca diferentele sunt cauzate de dificultatea de a obtine piese corespunzatoare intr-un timp foarte scurt.

Modele piratate ale iPad sunt disponibile si prin anunturi postate in spatiile virtuale. Taobao, cea mai mare piata online din China, contine sute de astfel de anunturi pentru iPad-uri reale sau "fabricate in China", chipurile mai bune decat cele produse de Apple.

Tablet PC-ul iPad, care poate fi folosit pentru accesarea internetului, ascultarea de muzica sau vizionarea de fisiere video, a inregistrat vanzari de peste 500.000 de untati in prima saptamana de la lansare, iar cererea puternica din SUA a determinat Apple sa amane lansarea internationala pana la sfarsitul lunii aprilie.