De exemplu, laptopul cu doua ecrane a celor de la Acer - Iconia - este disponibil si la noi chiar de luna acesta.

Chiar si asa, va trebui sa scoti din buzunar ceva mai multi bani decat pentru un laptop clasic, circa 6.000 de lei. Astfel, pretul unui Acer Iconia este asemanator unui laptop produs de Apple.

Cu ce este el diferit de un laptop obisnuit? Este cu siguranta mai confortabil de folosit decat un portabil: ecranul de 14 inci te ajuta sa navighezi pe internet si sa editezi imagini si documente intr-un timp mai scurt.

Ca sa transformi unul dintre ecrane in tastatura virtuala trebuie doar sa pui ambele palme pe display.

Problema este greutatea sa destul de mare - 2,8 kilograme!

Chiar si asa, producatorii nu au stirbit nimic din capacitatile tehnice ale unui laptop obisnuit: ruleaza sistemul de operare Windows 7, are 4 GB memorie RAM si procesor Intel Core i5, iar capacitatea de stocare este impresionanta: 640 GB.

Nu stim daca Iconia sau altceva face ca Acer, al doilea producator de computere la nivel global, sa fie atat de optimist in  estimarile de vanzari pentru acest an, dar cert este ca firma taiwaneza vede o crestere de 10-12% a PC-urilor mobile in 2011, datorita cererii de pe pietele emergente.

Ne intoarcem insa le modele! Si cei de la Toshiba au scos pe piata modelul Libretto. Acesta a venit in Romania la un pret ceva mai mic decat Acer Iconia, fiind de circa 4.900 de lei in magazinele online.

La fel ca si modelul Acer, Libretto ruleaza Windows 7 si are, practic, dimensiuni de buzunar, avand doar 819 grame! La asa dimensiuni, poate fi folosit si pe post de e-reader. Sa nu uitam ca poti sa folosesti metoda „drag and drop” pentru a muta fisiere sau icoane de pe un ecran pe altul.

Modelul Toshiba are ecran de 7 inci si o camera web.

Telefoane cu doua ecrane

Moda celor doua ecrane a ajuns chiar si pe piata de telefonie, iar aici potentialul de crestere este imens. Desi piata telecom a scazut per ansamblu, cu aproape 30%, pana la 51 milioane euro in al patrulea trimestru din 2010, cel mai recent studiu al Gfk arata ca segmentul smartphone-urilor a inregistrat o crestere de doua cifre.

Astfel, nu este de mirare ca producatorii se inghesuie sa lanseze telefoane cu functii cat mai diverse.

Smartphone-ul Echo cu ecran urias, de 4,7 inci, format din doua ecrane de 3,5 inci, va fi lansat in primavara in Statele Unite. Cum il poti folosi? Cei de la gizmag.com spun ca poti viziona clipuri video sau poti urmari harti GPS.

De asemenea, are 3G, o camera de cinci megapixeli si poate filma in format HD.

Mai mult, telefonul vine cu o baterie suplimentara, speciala pentru cei care folosesc mobilul in mod intensiv si risca sa ramana fara baterie inainte sa trimita un e-mail complet.

Exista insa si producatori care s-au gandit la cei care apreciaza filmarile tridimensionale si au lansat pe piata primul telefon 3D!

Citeste si: Prima tableta HTC si cartela SIM pentru Facebook, noutatile zilei la targul de tehnologie de la Barcelona! GALERIE FOTO