Dintre ultimele sase summit-uri ale sefilor de stat sau de guvern din UE, trei s-au incheiat dupa ora 4:00. Cel din 29 iunie a luat sfarsit la ora 5:00. Sedintele lunare ale ministrilor Finantelor din zona euro se prelungesc de cele mai multe ori dincolo de miezul noptii.

Urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor, din 20 iulie, va incepe mai devreme decat de obicei, in jurul pranzului, poate tocmai pentru a evita prelungirea discutiilor pana noaptea tarziu.

Lipsa somnului a contribuit la decizii nefericite care au condus la dezastre, precum incidentul de la Cernobil, naufragiul petrolierului Exxon Valdez sau dezintegrarea navetei Challenger.

Activitatea prelungita, fara somn, poate avea efecte asemanatoare cu cele ale betiei: persoanele pot deveni mai influentabile, mai predispuse fata de riscuri, potrivit unor studii recente, citate de Bloomberg.

In februarie, in timpul negocierilor pentru cel de-al doilea program de asistenta al Greciei, una dintre sedintele ministrilor Finantelor din zona euro a durat 13 ore si jumatate, fiidn urmata de o conferinta de presa. Intalnirea s-a incheiat la 6:00 dimineata.

"In ultimii doi ani si in aceasta noapte, am invatat ca «maraton» este intr-adevãr un cuvant grecesc", a comentat atunci comisarul european Olli Rehn, citat de Bloomberg.

Unii politicieni, precum cancelarul german Angela Merkel si fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, au folosit in avantajul lor lipsa de somn. In octombrie anul trecut, liderii europeni i-au convocat la miezul noptii pe bancheri pentru negocieri.

Adunati in biroul presedintelui UE Herman Van Rompuy, bancherii au fost pusi in fata unui ultimatum - sa stearga jumatate din datoriile Greciei sau sa se pregateasca pentru pierdereri totale daca tara ar intra in faliment. Doua ore mai tarziu, lobby-istii industriei bancare au cedat.

Dupa summit-ul din 29 iunie, presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso a refuzat sa raspunda intrebarilor unor jurnalisti: "Nu voi intra acum in detalii. Am dormit mai putin de trei ore".