Daca la nivel mondial, IPTV-ul avea peste 40 de milioane de adepti anul trecut, la noi piata este abia la inceput, potrivit celor de la csimagazine.

Din numarul total de utilizatori, peste 24% sunt din Franta, urmati de cei din SUA si China cu cate 16%.

De ce ai nevoie ca sa vezi emisiuni prin IPTV

Practic, fata de televiziunea clasica, fie ea prin cablu sau chiar cea prin satelit, cu IPTV poti sa-ti selectezi, inregistrezi si sa vizionezi emisiunele favorite oricand vrei. Iar imaginea este la calitate HD, asta inseamna ca vei avea imaginea si sunet la fel ca in realitate.

Trebuie sa ai un televizor, acces la internet in banda larga si un set-up box. Serviciul iti este furnizat pe ecranul televizorului si nu pe cel al monitorului. Astfel, prin acelasi cablu de internet ai televiziune si internet.

Ce oferte IPTV ai la dispozitie

Pana anul trecut, singurul furnizor pe aceasta piata era compania INES TV. Ea furnizeaza continut inca din 2006, iar pretul unui pachet de programe incepe de la 50 de euro (fara TVA) si ai acces la 150 de canale TV si  ai si 2 linii telefonice. Atentie insa! Trebuie sa platesti de asemenea si contravaloarea unui set-up box de 199 de euro, iar serviciul este limitat la Bucuresti.

In 2010, Romtelecom a devenit al doilea furnizor de televiziune prin cablu de internet. Operatorul are acum sase oferte pentru IPTV. Astfel, trei sunt pentru clientii existenti si trei pentru cei noi. Astfel, daca esti deja abonat Romtelecom, cel mai ieftin pachet costa 6,08 euro (TVA inclus) si ai 62 de canale, cu abonament pe doi ani, iar set-up boxul este gratuit. Daca ai doua televizoare, atunci va trebui sa platesti pentru al doilea receiver.

Daca inchei un contract nou cu Romtelecom, atunci pachetul de baza ajunge la 7,32 euro (cu TVA). In acesti bani, ai tot 62 de canale.

La acest moment sunt disponibile 110 canale TV pentru abonatii IPTV.

Reprezentantii Romtelecom spun ca serviciul este disponibil in peste 40 de localitati din tara. In ceea ce priveste numarul de clienti, acestia au declarat ca baza de clienti IPTV a Romtelecom a depasit 25 000 in 2010.

Cel mai nou intrat pe aceasta piata este operatorul RCS&RDS. Potrivit celor de la Ziarul Financiar, testeaza deja serviciul IPTV in orase precum Oradea, Timisoara, Craiova, Iasi, Galati si Bucuresti. Serviciul urmeaza sa fie lansat in perioada urmatoare si va avea 113 canale. In ceea ce priveste pretul, serviciul costa 25 de lei (cu TVA).