Reteaua de socializare, al carei proiect a inceput urma cu opt ani in camera lui Mark Zuckerberg din campusul Harvard, a indicat un interval de pret de 28-35 dolari pe actiune, care ar evalua compania la 77-96 miliarde de dolari.

Valoarea ofertei publice initiale reflecta cresterea companiei si asteptarile optimiste privind potentialul acesteia de a produce bani.

"Cu siguranta nu am mai vazut niciodata o oferta publica initiala de asemenea amploare", a afirmat Lise Buyer, de la firma de consultanta Class V Group, scrie Mediafax.

Buyer, care a lucrat la oferta publica a Google din 2004, afirma ca semnul de intrebare referitor la o companie deja atat de mare, si care atrage atat de multi bani, este in ce masura zilele de crestere puternica sunt deja istorie.

Facebook ar putea atrage pana la 12 miliarde de dolari daca vinde la pretul maxim vizat. Daca in urma unei cereri foarte ridicate Facebook decide sa suplimenteze emisiunea, valoarea fondurilor obtinute ar putea ajunge la maxim 13,6 miliarde de dolari, potrivit prospectului ofertei publice initiale, publicat de Facebook.

Compania va primi circa jumatate din suma, 5,6 miliarde de dolari din valoarea estimata de 10,6 miliarde de dolari la un pret mediu. Circa 4,9 miliarde de dolari vor ajunge in posesia actualilor actionari.

Actiunile ar putea fi introduse pentru tranzactionare inca de pe 18 mai, potrivit unei prezentari pentru investitori obtinuta de Reuters. Totodata, intervalul de pret ar putea fi ajustat in functie de reactia Wall Street.

Analistii se asteapta ca investitorii sa fie interesati de actiunile Facebook, chiar daca au existat unele ingrijorari privind cresterea pe termen lung a retelei de socializare si controlul detinut de fondatorul Zuckerberg.

Valoarea de piata a Facebook va fi mai mare de 13-16 ori decat veniturile companiei estimate pentru acest an, apreciaza Max Wolff, analist la GreenCrest Capital. Google, cel mai puternic motor de cautare pe internet, se tranzactioneaza pe bursa in prezent la 5,5-6 ori veniturile estimate pentru acest an, a spus el.

Directorii Facebook vor initia luni o serie de prezentari pentru investitori. Vor incepe din New York, iar turul va include orase mari precum Chicago sau Boston, urmand sa se incheie pe "terenul propriu" al Facebook, in Menlo Park, California.

Potrivit unei surse, Zuckerberg va participa la seria de prezentari de doua saptamani, chiar daca acestea vor fi conduse de directorul operational, Sheryl Sandberg, si directorul financiar, David Ebersman.

Unii investitori considera ca Facebook, cu 900 de milioane de utilizatori la nivel global, si-a stabilit o tinta prea conservatoare in privinta ofertei publice. "Intervalul de pret ar putea fi unul tactic.Vor creste probabil", a spus un analist.

Facebook vrea sa vanda 337,4 milioane de actiuni, 12,3% din companie, prin oferta publica.

Investitorii Facebook se vor imbogati si mai mult dupa listare

Bogatii din actionariatul Facebook se vor imbogati si mai mult dupa oferta publica initiala. Facebook primeste doar jumatate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari, calculata la o valoare situata la mijlocul intervalului de pret de 28-35 dolari pe actiune tintit de companie pentru oferta publica. Restul, de aproximativ 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiati, care au avut posibilitatea sa intre in posesia unor pachete de actiuni Facebook inainte de listare.

Cei mai importanti dintre acestia sunt directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner si banca de investitii Goldman Sachs. Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, va primi aproape 32 milioane de dolari.

Printre cei care isi pastreaza in acest moment participatiile se numara Sean Parker, cofondator al Napster si presedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook si fost coleg de camera cu Zuckerberg la Harvard, diversi directori ai companiei, precum si firma de investitii Andreessen Horowitz.

Dintre actionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participatie, pentru care ar putea obtine 1,2 miliarde de dolari daca listarea are loc la pretul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.

Zuckerberg vinde de asemenea un pachet important de actiuni, usor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, seful companiei vinde actiunile pentru a plati taxe aferente participatiei pe care o detine. Zuckerberg va ramane cu actiuni de 17,6 miliarde de dolari, dar va controla 57,3% din drepturile de vot dupa listare, in urma unor intelegeri cu alti actionari.