Analistii spun ca tabletele vor inlocui PC-urile in urmatoarii doi ani. Insa asta nu inseamna ca vor disparea si calculatoarele! Ele doar se transforma: dupa ce netbookurile au invadat piata, a venit vremea tabletelor si chiar a laptopurilor-tableta.

Iar principalul criteriu dupa care se ghideaza producatorii este mobilitatea.

Vrei un iPad? De unde poti cumpara unul cu mai putin de 200 de dolari! VIDEO

Din punct de vedere al pretului, minilaptopurile sunt ceva mai accesibile decat tabletele. De exemplu, netbookul Hannsbook costa doar 988 de lei. In comparatie, cea mai ieftina tableta iPad costa in jur de 2.199 de lei. Unde este diferenta? Un minilaptop cu tastura fizica este o alergere mai bune pentru cei care nu sunt inca familiarizati cu tehnologia touchscreen sau care prefera sa aiba un control mai bun al scrisului.

Insa, la polul opus o tableta este mult mai usoara, permite multitasking, iar daca vorbim de iPad poti sa-ti descarci o paleta mai larga de aplicatii.

Exista insa si tablete mai ieftine, iar doua exemple sunt chiar cele romanesti: tableta Evolio si Allview. Fiecare costa in jur de 800 de lei si au acces 3G si Wi-Fi. De exemplu, tableta  EvoTab are un ecran touch de 7 inci, similar cu cel al Galaxy Tab, si o greutate de 360 grame si o grosime de numai 11 mm, potrivit celor de la Evolio, producatorii gadgetului.

Iar tableta Allview are acum si 3G, ceea ce inseamna o conexiune mai buna la internet. 

Insa, chiar daca tabletele sunt mai scumpe sunt utile pentru cei care au o meserie ce implica designul si pot fi chiar utile in baruri sau restaurante. 

In schimb, bateria tabletelor nu este detasabila, in timp ce la netbookuri ea poate fi schimbata. Iar acesta este un mare plus daca ne gandim cat de mult ai nevoie de un dispozitiv care sa poate rula timp indelungat aplicatii sau filme. Sigur, o baterie de tableta tine in jur de 7 ore, insa in timp s-ar putea sa avem suprize si sa trebuiasca inlocuita. 

In schimb, daca vrei sa instalezi un program sau sa vezi un film de pe DVD pe tableta sau netbook nu vei putea si asta pentru ca niciunul dintre dispozitive nu are unitate optica. Are si mobilitatea minusurile ei, nu? In schimb, poti folosi un stick USB pentru ca majoritatea gadgeturilor au si port USB.

Tableta-netbook

Iar daca nu te poti decide intre o tableta sau un minilaptop, cum ar fi sa le ai pe amandoua? Producatorii s-au gandit la ambele variante si au scos pe piata primele tablete-laptop care imbina mobilitatea cu o suita de mii de aplicatii care iti pot face viata si navigarea pe internet mai usoare.

Un exemplu este LePad. Chiar daca are un ecran de doar mic, de 10,1 inci, hibridul exceleaza la capitolul inteligenta. Si asta pentru ca are nu doar unul, ci doua sisteme de operare. In varianta tableta ruleaza Google Android, iar in cea de laptop - Windows 7. Iar pretul va fi de aproximativ 499 de dolari si va fi lansat in cursul acestui an dupa ce a fost prezentat la targul de tehnologie de la Las Vegas.

Care este cel mai bun sistem de operare pentru tablete: Apple iOS, Android sau Windows 7?

Iar daca vrei un gadget cu un ecran mai mare atunci poti alege cel mai recent laptop cu doua ecrane de la Acer si poti folosi unul dintre ecrane pe post de tastura virtuala. Iar daca vrei sa-ti comanzi o tableta-laptop de la Asus cu sistem de operare Android o gasesti si acum pe site-ul Amazon cu 455 de dolari.