Tim Cook a declarat ca banii reprezinta "mai mult decat este nevoie pentru a conduce o companie", sugerand astfel ca o parte din rezerve ar putea fi distribuite ca dividende sau angajate intr-o rascumparare de actiuni.

Investitorii cer dividende

Unii investitori cer ca Apple sa foloseasca lichiditatile pentru distribuirea de dividende sau rascumpararea de actiuni.
"Consiliul de Administratie si echipa de conducere se gandesc foarte profund la asta", a spus CEO-ul Apple.

Apple nu a mai platit dividende din 1995, inainte de revenirea cofondatorului Steve Jobs in functia de director general.
Analistii considera ca revenirea la distribuirea de dividende ar asigura cresterea pe termen lung a actiunilor Apple, deoarece ar atrage o noua categorie de investitori.

Actionarii au aprobat modificarea procedurii de alegere a membrilor Consiliului Director, ca masura neangajanta.
Apple isi va desemna directorii prin majoritate simpla, si nu dupa cel mai mare numar de voturi obtinute, compania cedand astfel presiunilor din partea actionarilor in frunte cu fondul de pensii al functionarilor publici din statul California.

Investitorii au mai avizat cu un an in urma o decizie similara, ramasa insa neimplementata de companie, care a aratat ca modificarea ar putea conduce la pierderea unor directori in cazul in care prea putini actionari si-ar exercita dreptul de vot.
Apple si-a schimbat insa pozitia in acest an si pare pregatita sa adopte procedura votului majoritar.

Cook a condus la sfarsitul acestei saptamani prima adunare anuala a actionarilor dupa retragerea si moartea lui Steve Jobs. Printre responsabilitatile lui Cook sub conducerea lui Jobs se numara relatia cu investitorii, pozitie evitata de fostul CEO.

Actualii membrii ai Consiliului Director al Apple au fost alesi cu majoritate, insa regulamentul companiei prevede ca este suficienta pluralitatea, adica numirea candidatului care obtine cel mai mare numar de voturi.

Intrebat de un actionar daca nu vrea sa cumpere Grecia

Directorul general al Apple a fost intrebat de un investitor, in timpul adunarii anuale a actionarilor, daca compania ar putea lua in calcul "cumpararea Greciei", scrie Bloomberg. "Ne-am gandit la multe lucruri, nu si la asta", a raspuns Cook.

Aflata in al cincilea an consecutiv de recesiune si in al treilea an de criza a datoriilor de stat, Grecia a obtinut la inceputul acestei saptamani avizul ministrilor Finantelor din zona euro pentru cel de-al doilea pachet de finantare externa, de 130 miliarde euro, acordat de guvernele din uniunea monetara si de FMI pentru evitarea falimentului statului elen.

Apple a acumulat lichiditati record de aproape 100 miliarde de dolari si nu a hotarat inca ce va face cu fondurile. Actionarii cer distribuirea de dividende sau rascumpararea de actiuni.

Valoarea actiunilor Apple a depasit in acest an pentru prima data pragul de 500 de dolari, iar capitalizarea companiei a urcat peste 400 miliarde de dolari, cu peste 100 miliarde de dolari mai mult decat PIB-ul Greciei.

Grecia a avut in 2010 un Produs Intern Brut de 227,3 miliarde euro, care a scazut anul trecut cu 7%, potrivit estimarilor Eurostat.