Un juriu federal convocat de tribunalul din San Jose, California, a hotarat vineri ca mai multe smartphone-uri si tablete Samsung din gama Galaxy incalca brevete ale Apple in zona design-ului si functionalitatii, juratii acordand companiei americane despagubiri de 1,05 miliarde de dolari.

Judecatorul care a prezidat procesul va decide in luna septembrie daca va da curs solicitarii Apple pentru interzicerea comercializarii, pe teritoriul Statelor Unite, a mai multor produse Samsung. Majoritatea analistilor vad sanse ridicate ca instanta sa decida in favoarea Apple.

Astfel, eventuala disparitie de pe piata americana a unor produse Samsung ar putea reprezenta o oportunitate pentru Nokia de a se impune in zona smartphone-urilor, grupul finlandez fiind marele intarziat al reinventarii telefoanelor "inteligente" dupa lansarea iPhone si aparitia sistemului de operare Google Android.

Intre timp, verdictul favorabil Apple in procesul cu Samsung poate fi interpretat drept un semnal de alarma privind vulnerabilitatea altor produse bazate pe Android la procese similare, astfel ca multi producatori de smartphone-uri ar putea cauta alternative la platforma Google, precum sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft, a declarat pentru Bloomberg Carolina Milanesi, analist la compania de cercetare Gartner.

Research In Motion (RIM), un alt producator de smartphone-uri aflat in declin dupa aparitia iPhone, va rata in mare masura oportunitatea imediata oferita de verdictul din procesul Apple versus Samsung, deoarece BlackBerry 10, modelul pe care conteaza compania canadiana pentru a-si revigora afacerile, va sosi pe piata abia in primul trimestru al anului viitor, a afirmat Horace Dediu, fost analist la Nokia care conduce acum la Helsinki propria firma de consultanta.

Nokia si Microsoft au incheiat anul trecut un parteneriat pentru dezvoltarea de smartphone-uri bazate pe Windows Phone, primele rezultate concrete ale acestei aliante fiind gama Nokia Lumia, care in pofida designului si specificatiilor competitive cu cele mai noi telefoane Apple si Android nu au inregistrat vanzari care sa le asigure celor doua companii o cota de piata substantiala, din cauza unei piete slab dezvoltate de aplicatii si accesorii.

Cota de piata a Nokia pe piata mondiala a telefoanelor mobile a scazut in trimestrul al doilea la 20%, de la 23% in perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit estimarilor Gartner. Sistemul de operare Android a ajuns la o cota de piata de 64%, cu 21 puncte procentuale mai mult decat la jumatatea lui 2011, in timp ce sistemul de operare iOS al Apple are o prezenta de 19%.

Nokia va prezenta pe 5 septembrie urmatarea generatie de smartphone-uri Lumia, construite pe platforma Microsoft Windows Phone 8. O saptamana mai tarziu, Apple va lansa noul model iPhone, cel de-al saselea al familiei de smartphone-uri.