Din iulie 2012, daca folosesti email-ul in roaming nu vei plati mai mult de 90 de centi pentru un Mbps. Costul va scadea pana la 50 de centi in 2014, tinand cont ca acum este cam de doi euro.

Noile reglementari, care vor intra in vigoare din 2014, dupa ce sunt aprobate de Parlamentul European si statele membre, vor face ca utilizatorii sa plateasca tarife mai mici atunci cand nu se afla in tara de origine. Scopul final al acestora este ca, pana in 2015, tarifele diferentiate in tarile membre sa fie eliminate.

Operatorii au incercat sa elimine aceste obligatii impuse de Comisia Europeana prin diverse oferte pentru utilizatorii care calatoresc mai des si au nevoie de serviciile de telefonie sau internet in roaming.

Tarife mai mici de la 1 iulie

Operatorii de telefonie au fost obligate, de la 1 iulie, sa reduca tarifele convorbirilor catre alte state UE si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, conform unor reglementari la nivel european. Astfel, nivelul maxim al acestora va fi de 0,35 euro/minut pentru apelurile initiate si 0,11 euro/minut pentru cele primite.

Limitele maxime ale tarifelor in roaming nu includ TVA. In prezent, tarifele standard practicate de operatori sunt de 0,39 euro/minut pentru apeluri efectuate si de 0,15 euro/minut pentru cele primite, astfel ca reducerile se vor situa la 10,3%, respectiv 26,7%.

De asemenea, tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming ramane neschimbat, respectiv cel mult 0,11 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Orange, Vodafone si Cosmote, primii trei operatori de telefonie mobila din Romania, au anuntat deja ca vor reduce tarifele.

Citeste si

Cu datorii de 100.000 de miliarde de dolari, situatia SUA este incerta. Un oficial Facebook este "in carti" pentru preluarea Trezoreriei

Londra castiga 17 miliarde de euro din turism in fiecare an. Topul oraselor cu cele mai mari venituri din turism