Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume dupa volumul vanzarilor, a inregistrat o pierdere neta de 492 milioane euro in trimestrul al doilea, insa profitul operational al activitatilor de baza a depasit toate estimarile, propulsand actiunile companiei.

Profitul operational de baza ("underlying") a scazut cu 41%, la 391 milioane euro, de la 660 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut. Analistii intervievati de agentia Reuters au inaintat insa estimari cuprinse intre 35 milioane euro si 285 milioane euro, rezultatul raportat de Nokia depasind toate asteptarile.

Nokia a vandut 16,7 milioane de smartphone-uri in perioada analizata, pierzand prima pozitie in topul producatorilor de telefoane "inteligente" in favoarea Apple, care a vandut in acelasi interval 20,3 milioane de iPhone-uri.

Atacul Apple

Vanzarile neasteptat de bune ale iPhone si performantele Apple pe pietele asiatice i-au adus lui Steve Jobs un profit net  de 7,3 miliarde de dolari in al treilea trimestru fiscal (perioada aprilie-iunie).

Veniturile au urcat cu 82%, la 28,5 miliarde de dolari. Rezultatele companiei au "zdrobit" si cele mai optimiste estimari ale analistilor, noteaza Reuters.

Nokia isi pune toate sperantele in parteneriatul cu Microsoft

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, si-a agatat toate sperantele de revenire pe piata smartphone de lansarea telefoanelor cu sistem de operare Microsoft, insa acestea vor ajunge pe piata cel mai probabil in ultima parte a acestui an.

Pretul actiunilor Nokia s-a injumatatit din februarie, cand a anuntat parteneriatul cu Microsoft, investitorii temandu-se ca grupul finlandez va pierde mult prea multa cota de piata pana la lansarea smartphone-urilor cu sistem de operare Windows pentru a mai putea reveni in pozitia de lider.

Vanzarile nete ale Nokia au scazut in trimestrul al doilea cu 7%, la 9,27 miliarde euro, iar compania a inregistrat o pierdere neta de 492 milioane euro, fata de un profit net de 104 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Citeste si:

Inevitabilul s-a produs: Europa, dispusa sa accepte falimentul temporar al Greciei

Spania face ce n-a mai facut nimeni in UE. Accesul romanilor la munca, restrictionat de la 1 august