Reprezentantii retailerului online eMAG spun ca  iPad-ul reprezinta 75-80% din vanzarile de tablete, iar cota lor de piata pe aceasta categorie este de peste 50%.

Anul trecut, oficialii site-ului de electronice si electrocasnice spuneau ca vand in fiecare luna aproximativ 500 de astfel de tablete, iar  un alt dealer, PC Fun spune ca el comercializeaza aproximativ 100 de tablete pe luna.

Acest lucru inseamna ca, anul trecut, in Romania s-au vandut aproximativ  7.200 de iPad-uri. Dar asta fara a lua in calcul si perioada Sarbatorilor de iarna cand vanzarile cresc cu aproximativ 50%.

Cifra nu este oficiala pentru ca producatorul Apple nu a furnizat date despre vanzari.  

Cat costa o tableta iPad la noi

In Romania, daca vrei sa cumperi o tableta iPad poti fie sa cumperi una la pachet cu internet de la una dintre companiile de telefonie mobile, fie poti apela la magazinele online.

Astfel, o varianta este magazinul online PC Fun unde o tableta iPad de 16GB se vinde cu 2.455 lei.

In ceea ce priveste numarul de unitati vandute, proprietarul FIT Distribution, compania care detine PC Fun, spune ca anul trecut a vandut in jur de 100 de iPad-uri lunar. "Anul acesta speram sa ajungem la o medie de 200 de bucati pe luna", arata Marius Ghenea. 

Spre comparatie, la eMAG, acelasi model de tableta e la oferta si costa doar 1.999 de lei.

Cei de la eMAG spun ca  iPad are 75-80% din piata de tablete, iar cota de piata eMAG pe aceasta categorie este de peste 50%.

Tablete la pachet cu abonament de date

Daca insa vrei sa cumperi o tableta si sa ai si internet, atunci poti cumpara una de la unul dintre operatori mobili de la noi. Atentie insa! Ia in calcul si costul unui abonament de date care poate ajunge si la 35 de euro lunar in functie de optiunea aleasa.

Astfel, la Orange poti cumpara o tableta Samsung Galaxy Tab la 299 de euro, insa ai abonament de 35 de euro pentru doi ani. In ceea ce priveste abonamentul de date ai 15 GB inclusi si viteza de 14,4 Mbps.

Spre comparatie la Vodafone, aceeasi tableta costa 499 de euro, insa abonamentul de date este mai ieftin - 17,71 euro lunar, timp de doi ani.

Poti sa cumperi un gadget Samsung si "la liber" de la Vodafone. Daca alegi aceasta varianta, vei da 729 de euro (circa 3.000 de lei) pe tableta, insa vei putea sa iti alegi un abonament de internet de circa 4,16 euro pe luna (daca esti client Vodafone).

Ultimul venit in lupta pentru suprematia pe segmentul Samsung Galaxy Tab este operatorul Cosmote. Compania a introdus in oferta sa Samsung Galaxy Tab la pretul de 2.799 de lei fara abonament.

Tableta se poate achizitiona si impreuna cu un abonament de voce sau de date, in acest caz pretul pornind de la 1.322 de lei, cu TVA inclus.

In schimb, in oferta magazinelor online o tableta Samsung costa 2.749 la eMAG. Iar la PC Fun - 2.799 lei.

Astfel, daca analizam oferta "la liber" a Samsung Galaxy Tab a celor doi operatori - Cosmote si Vodafone - cea mai ieftina tableta este cea a Cosmote.

In schimb, pretul tabletei cumparate "la liber" de la Cosmote este asemanator cu cel de la eMAG si doar cu 50 de lei mai mult decat in oferta eMAG.

Competitie romaneasca

Daca tableta iPad s-a vandut in cateva mii de exemplare anul trecut la noi, iata ca pe final de 2010 a aparut si un competitor local - gadgetul brasovenilor de la Visual Fan.

Prima versiune a tabletei costa doar 200 de euro si are acces la internet wireless.

Iar proaspat-lansata versiune cu 3G costa 999 de lei. Asa ca trebuie doar sa-ti faci un abonament de date mobile sau sa iti iei o cartela de internet prepaid si iti poti verifica casuta de e-mail pe ea.

Ce o diferentiaza de cele doua tablete straine? Pretul este unul accesibil, insa nu dispune de un magazin de aplicatii atat de mare precum Apple Store sau Android Market.