Decizia Curtii este perceputa ca o gura de oxigen de cei care se tem ca tratatul ACTA ii va obliga pe furnizorii de servicii on-line sa controleze traficul de pe net. Judecatorii europeni au spus foarte clar ca: 

"Administratorul unei retele sociale online nu poate fi constrans sa instituie un sistem de filtrare general, care sa-i vizeze pe toti utilizatorii sai, pentru a preveni utilizarea ilicita a operelor muzicale si audiovizuale."

"Practic nici un furnizor de internet din UE sau nici un furnizor de servicii de hosting nu va putea fi obligat de nici o autoritate sa filtreze in vreun fel sau altfel traficul respectiv, sa restrictioneze traficul respectiv", explica Mihai Batrineanu, presedintele Asociatiei de Internet a Service Providerilor.

ACTA
are insa o serie de prevederi controversate cum ar fi sa ii oblige pe furnizorii de net sa iti divulge datele personale daca transmiti materiale pentru care se pot percepe drepturi de autor.

"Nu am scapat de ACTA, ACTA in principiu este o idee buna, numai ca modul in care a fost construit si modul in care se incearca impunerea lui este cel putin discutabil", afirma Gheorghe Serban, director executiv ANISP.

Decizia Curtii Europene de Justitie are putere de lege la nivelul intregii Uniuni Europene.

"Deschide practic perspectiva unei posibilitati pentru Parlamentul European de a avea temeiul legal de a NU ratifica acordul ACTA la nivel de Uniune European cel putin",
precizeaza si avocatul Sorin Manea.

Iar in acest caz nici Romania nu poate sa ratifice ACTA, spun juristii.