Reza Taqipour, seful Ministerului Iranian al Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, a declarat intr-o conferinta de la Universitatea Amir Kabir ca internetul nu mai este de incredere, deoarece este controlat doar de una sau de doua tari.

Taqipour a explicat ca ministrii si organismele statale vor inchide internetul din septembrie, pentru a proteja inteligenta nationala, confirma rapoartele Wired UK.

In anii trecuti au fost detectati virusi prin care s-au monitorizat, in secret, retelele de internet ale Iranului. De exemplu, virusul The Flame a facut parte dintr-un plan strategic elaborat de CIA, Agentia Nationala de Securitate si armata israeliana.

Multi considera aceasta decizie o cale prin care statul autoritar iranian va controla toate informatiile care circula in mediul online. Exemplul este preluat de la Coreea de Nord care a lansat, in 2000, reteaua Kwangmyong, cu propriul browser si program de email. Doar anumite persoane pot intra in aceasta retea, pentru ceilalti accesul fiind restrictionat.